Od sutra pa sve do 8. decembra

U okviru plana zimske sezone policija će od sutra početi provjeravati tehničke ispravnosti vozila u saobraćaju.

Regionalna jedinica u saobraćaju u Prištini će izvršiti ovu kontrolu nad vozilima u cilju prevencije i smanjenja broja nesreća i povećanje nivoa sigurnosti u saobraćaju.

"Svijest građana za provedbu pravila saobraćaja na putu u zimskim uslovima, povećanje sigurnosnih mjera s ciljem racionalizacije i slobodnog protoka prometa i slobodnog kretanja učesnika u saobraćaju, su ciljevi ovog plana", navodi se u saopštenju.

Iz Jedinice su takođe objasnili i mjere koje će biti preduzete protiv osoba sa vozilima u nepravilnom tehničkom stanju.

"Protiv vozila koja nisu u dobrom tehničkom stanju, mjera je isključenja iz prometa sve do uklanjanja nepravilnosti i na kraju dokazivanjem ovjerenim tehničkim pregledom. Dok će, s druge strane, vozač biti prekršajno kažnjen", navodi se u saopštenju ove jedinice.

Ova kontrola policije trajaće do 8. decembra, uz mogućnost nastavka.

Za realizaciju ovog unaprijeđenog plana za kontrolu saobraćaja, Regionalna jedinica u saobraćaju će sarađivati direktno sa Ministarstvom infrastrukture - inspekcijskim odsjekom.

Prema navodima iz policije jedan od uzroka saobraćajnih nezgoda sa različitim posljedicama je u tehničkoj (ne)ispravnosti vozila s obzirom na neuspjeh sistema kočenja i upravljanja i neposjedovanja zimske opreme.

Kosovska policija je preduzela slične akcije i tokom ljetnje sezone.