15 dana nakon potvrđivanja rezultata

Predsjednici opština na Kosovu koji su dobili povjerenje građana na posljednjim lokalnim izborima, trebali bi stupiti na dužnost 13. decembra ove godine.

Tog dana se očekuje da dođe do primopredaje dužnosti, dok će oni predsjednici koji su ponovno dobili mandat samo nastaviti sa radom.

Zvaničnici Ministarstva za lokalnu samoupravu (MLS) na Kosovu su rekli da će preuzimanje mandata novoizabranih gradonačelnika biti 15 dana nakon potvrđivanja rezultata od strane CIK-a.

"Preuzimanje mandata od strane novih opštinskih organa (Skupštine opštine i gradonačelnika), se vrši konstituisanjem novih tijela, na svečanoj konstituirajućoj sjednici. Inauguraciona sjednica se održava 15 dana nakon potvrđivanja rezultata izbora, kao što je predviđeno članom 42. Zakona o lokalnoj samoupravi", stoji u odgovoru MLS-a listu "Zëri", a potvrđivanje rezultata izbora od strane CIK-a je obavljeno u srijedu, 29. novembra.

Prema zvaničnicima Ministarstva, u opštinama u kojima je došlo do potvrđivanja opštinskih tijela (certifikacija skupštine opštine i certifikacija gradonačelnika) u roku od 15 dana od dana certifikacije može se sazvati inauguralna sjednica za konstituisanje opštinskih organa.