Osnivač Samoopredjeljenja za Danas

* Prošlo je vrijeme kad su nas držali mjesecima i godinama u zatvoru, poručuje sagovornik lista "Danas".

Vlast na Kosovu goni naš pokret otkako smo se "rodili" 2005. godine. Poslije i prije policije tu su tužioci i sudije.

A iznad i ispod njih poznati političari i njihovi ne baš poznati državni službenici. Pošto su propali napadi njihovim medijima, upereni prema nama, sada im je jedina moć fizička snaga. Mi pobjeđujemo na izborima. Ovo su im posljednji udarci. Prošlo je vrijeme kad su nas držali mjesecima i godinama u zatvoru, kaže za Danas Albin Kurti, osnivač i poslanik pokreta Samoopredjeljenje, komentarišući određivanje pritvora za poslanike Samoopredjeljenja. Sagovornik lista se, inače, trenutno nalazi u zatvoru, a izjave je dao između dva hapšenja.

Upitan kakvu će saradnju imati gradonačelnici Prištine i Prizrena, koji su iz redova Samoopredjeljenja, sa Vladom u Prištini i da li očekuje probleme, Kurti ukazuje da će "biti saradnje sa naše strane, za dobrobit svih građana u opštinama gdje smo mi pobjedili".

- Biće problema sa strane vlade za njihovu sopstvenu korist. Znači, biće saradnje, ali i borbe, poručuje Albin Kurti.

Kurti je najprije uhapšen 24. novembra ispred kosovskog parlamenta, po nalogu Osnovnog suda u Prištini, zbog neodazivanja na sudski poziv po optužbi za bacanje suzavca u skupštini tokom prethodnog parlamentarnog saziva.

Istom prilikom uhapšene su dvije poslanice Samoopredjeljenja - Albulena Haxhiu i Donika Kadaj Bujupi. Oni su sprovedeni u pritvorsku jedinicu Osnovnog suda u Prištini i određen im je jednomjesečni pritvor, a potom je Apelacioni sud odlučio da se Kurtiju i Kadaj Bujupi odredi mjera kućnog pritvora, dok je Haxhiu puštena da se brani sa slobode.

Kurti i Kadaj Bujupi ponovo su uhapšeni u ponedjeljak uveče jer su prekršili mjere kućnog pritvora kako bi prisustvovali proslavi pobjede Samoopredjeljenja u Prištini na lokalnim izborima.