Nakon odlaganja u dva navrata

Danas se nastavlja sjednica Skupštine Kosova koja je u dva navrata odlagana zbog nedostatka foruma i koja na dnevnom redu ima 23 tačke.

Prvi put sjednica je prekinuta zato što su sjednicu napustili poslanici vladajuće koalicije zbog navodnog diskriminatorskog odnosa Euleksa prema bivšim pripadnicma OVK, o čemu je u medijima govorio bivši predsjednik panela sudija Euleksa.

Drugi put sjednica je odložena zbog odsustva na sjednici poslanika opozicionog Samoopredjeljenja, do kojeg je došlo zbog hapšenja tri poslanika ove stranke i napuštanja sjednice poslanika Demokratskog saveza Kosova zbog nezadovoljstva postpukom zakazivanja sjednice.

Skupština Kosova će na sjednici razmotriti više prijedloga zakona, a poslanici će raspravljati i o godišnjem izvještaju o budžetu za 2016. godinu.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vjerskoj slobodi, o glavnom gradu Kosova, o porezu na nepokretnu imovinu, kao i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nasljeđu na Kosovu i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Kosova.

Poslanici će raspravljati i o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kao i o prijedlozima zakona o posredništvu, o trgovačkim društvima i o standardizaciji.

Skupština će razmotriti i prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli i nadzoru državne granice, nacrte zakona o kritičnoj infrastrukturi i o bilježništvu.

Poslanici će odlučivati i o preporuci Komisije za javnu administraciju, lokalnu upravu i medije za razriješenje jednog člana Odbora Radio-televizije Kosova (RTK) i o godišnjem izvještaju Centralne banke Kosova za 2016. godinu.

Na dnevnom redu su i razmatranje godišnjeg izvještaja o budžetu Kosova za 2016. godinu, godišnjeg izvještaja o funkcionisanju sistema unutrašnje kontrole javnih finansija Kosova za 2016. godinu, kao i formiranje ad hok komisije za izbor kandidata srpske zajednice za člana borda RTK.

Skupština će formirati ad hok komisiju za izbor kandidata za člana Borda za žalbe i izabrati člana Nezavisne komisije za medije i dva člana Rukovodećeg borda Fonda penzijske štednje Kosova.