Upućena poruka Makedoniji da hitno oslobodi Kosovare

Nekoliko stotina građana protestvovalo je danas u centru Prištine u znak podrške Kosovarima koji su osuđeni u Skoplju kao dio Kumanovske grupe.



Riječ je o ukupno 19 građana Kosova.

Protest je organizovan od strane porodice osuđenih Kosovara, a podržale su ga i Veterani OVK-a i ostale organizacije proizašle iz rata.

Sa protesta upućena je poruka Makedoniji da hitno oslobodi kosovske Albance, traže ponovno suđenje, a vlade u Prištini i Tirani pozvane su da pomognu u tome.

Muhamet Bilali, jedan od organizatora, rekao je da su pripadnici Kumanovske grupe "borci za slobodu, bez obzira kako ih naziva dnevna politika".

Protest je održan na Dan Albanske zastave.

Krivični sud u Skoplju 2. novembra je presudio da su 33 od ukupno 37 optuženih za terorizam i učešće u terorističkoj organizaciji u slučaju u koji se dogodio u kumanovskom Divom Naselju, krivi za to djelo, dok su četvorica oslobođeni optužbi.

Sedam optuženih su osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, drugih 13 su dobili po 40 godina zatvora, a ostali su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 12 do 20 godina.

Vlada Kosova prethodno je izdvojila 219.000 eura za pomoć porodicama kosovskih državljana ubijenih i kažnjenih u slučaju "Divo Naselje" u Kumanovu.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj izjavio je da je potrebna međunarodna istraga u ovom slučaju.