Zbog straha od identifikacije

Žene žrtve seksualnog nasilja tokom nedavnog rata nerado se izjašnjavaju kako bi dobile penziju. Neizjašnjavanje, kako oni kažu, odnosi se na strah od identifikacije, iako je zakonom predviđeno da se njihov identitet čuva u tajnosti, piše danas "Zëri".

Svaka žena silovana od strane srpskih snaga se nakon rata suočila ne samo sa traumom, već i sa drugim zdravstvenim problemima. Nikada nisu dobili zdravstvenu njegu ili penziju kao kategoriju rata.

Sada kada je vlada izdvojila sredstva za početak verifikacije ovih žrtava i dodjele penzija njima, neke od tih žena u svojim ispovjestima za "Zëri" govore da penzije za njih nisu ništa.

"Za nas te penzije ništa ne znače. Zločin je za nas nešto najgore. Naš život je uništen. Država je morala učiniti sve. Tražite račun o zločinu koji je počinjen protiv nas. Zato što postoje žene koje su i poimence znale kriminalce, ako ja nisam znala jezik, neko je znao, znao nekoga, a kriminalci nikad nisu traženi", kaže ona pod uslovom anonimnosti (ime poznato redakciji).

Ona kaže da ukoliko kriminalci budu osuđeni, ove žrtve bi se osjećale bolje i neće osjećati stid zbog zločina. Ona ne vjeruje da će ikada dobiti penzije. Čak kaže i s bolestima s kojima se suočavaju i da ih dobiju, nisu im potrebne.

"Ne znam šta vlada i dalje traži (za verifikaciju) od ovih žena kada cio svijet zna šta su one doživjele", kaže ona. Nikada ona i njen poslijeratni suprug nisu primili plate, čak im je i socijalna pomoć obustavljena...