PDK kažnjen sa sedam hiljada eura

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) kaznio je Demokratsku partiju Kosova (PDK) zbog kršenja predizborne šutnje od strane sina Shaqira Totaja i poslanika Dude Balje i Nezira Çoçaja.

Poruke na Facebooku za vrijeme predizborne šutnje pozivom na glasanje koštale su kandidata za gradonačelnika Prizrena, Shaqira Totaja kaznom u iznosu od sedam hiljada eura.

Izborni panel za žalbe i predstavke je pronašao osnovanim tvrdnje BIRN-a i Internewsa Kosova protiv političkog subjeka PDK zbog kršenja predizborne tišine. Prema odlukama IPŽP-a, poziv na glasanje od strane sina Shaqira Totaja i poslanika Dude Balje i Nezira Çoçaja su kršenje izbornih pravila.

Dan pred izbore, sin kandidata Totaja, Adonis Totaj, je pisao na svom Facebooku poziv da se njegov otac glasa i također postavio uputstvo kako da se glasa.

Isto je postupio i poslanik Nezir Çoçaj iz redova PDK-a.

U međuvremenu, poslanica Duda Balje, na svojoj Facebook stranici, pozvala je bošnjačku zajednicu da glasa za Shaqira Totaja.

Izborni panel za žalbe i predstavke je kaznio i Pokret Samoopredjeljenje sa 12.300 eura zbog poziva poslanika Zafira Berishe iz Inicijative na Facebook stranici za podršku kandidata za gradonačelnika Prizrena Mytahera Haskuke.

Čak i u prvom krugu izbora, politički subjekti su od strane Izbornog panela za žalbe i predstavke su bili kažnjeni nakon žalbi BIRN-a i Internewsa Kosova zbog kršenja predizborne tišine.

Za prvi krug lokalnih izbora 22. oktobra, BIRN i Internews Kosova su podnijeli 112 žalbi IPŽP-u od kojih su političke stranke bile kažnjene sa 100 hiljada eura.

Indeksonline