Napad izvršen 28. novembra 2016. godine

Ilirjan, Egzon, Bledjan i Edon Saramati, zajedno sa optuženim Bjeshkanom Badallajem, koji se terete za napad počinjen 28. novembra 2016. godine, na turski konzulat u Prizrenu, u petak, su proglašeni krivim od strane Osnovnog suda u Prizrenu.

Presudu je pročitao predsjednik sudskog vijeća, Artan Sejrani, u kojoj se navodi da su optuženi oslobođeni optužbi za rizik osobama pod međunarodnom zaštitom, a osuđeni svaki na po godinu dana zatvora zbog izazivanja opšte opasnosti, prenosi "Betimi për Drejtësi".

Optuženima će se, u okviru kazne zatvora u trajanju od jedne godine, računati i vrijeme provedeno u pritvoru i kućnom pritvoru od 28. novembra 2016. do 27. avgusta 2017. godine.

Takođe, Sudsko vijeće je odlučilo da konfiskuje vozilo kojim su optuženi počinili krivično djelo i svakog optuženog kaznio da plati proceduralne troškove od 200 eura.

Stranke u postupku su obavještene o njihovom pravu na žalbu ako nisu zadovoljne odlukom sudskog vijeća u roku od 15 dana od dana prijema pismene presude.

22. februara 2017. godine, Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podiglo je optužnicu protiv Ilirijana, Egzona, Bledjana i Edona Saramatija i Bjeshkana Badallaja, kojim su se teretili da su počinili krivično djelo ugrožavanja osoba pod međunarodnom zaštitom i izazivanje opšte opasnosti.

Prema navodima optužnice, optuženi su 28. novembra 2016. godine, u ranim jutarnjim satima, automobilom "Pik Up", nakon što su natočili gorivo na jednoj benzinskoj pumpi, prišli turskom konzulatu u Prizrenu i na objekat bacili molotovljev koktel.

U optužnici se opisuje kako je optuženi Edon Saramati stajao pored parkiranog vozila u blizini konzulata, Bledjan i Egzon su posmatrali teren oko konzulata, dok su Ilirijan Saramati i Bjeshkan Badallaj bacili molotovljev koktel prema konzulatu.

Optužba je tvrdila da su optuženi ozbiljno ugrozili slobodu konzula i drugih osoba u tom konzulatu.