Odluka Izbornog panela za žalbe i prigovore

Izborni panel za žalbe i prigovore odlučio je da se prebroje svi glasovi sa svih glasačkih mjesta u Prištini i Prizrenu.

Prethodno je zahtjev za prebrojavanje glasova u Prištini podnio Demokratski savez Kosova Ise Mustafa, dok je rezultat u Prizrenu osporavala Demokratska partija Kosova Kadrije Veselija. U obje opštine protivnici su kandidati pokreta Samoopredjeljenje.
Do odluke o prebrojavanju došlo je nakon utvrđenih nepravilnosti, izjavio je za RSE Mul Desku, predsedavajući Sekretarijata panela.
Na osnovu preliminarnih rezultata drugog kruga lokalnih izbora održanih 19. novembra, Shpend Ahmeti kandidat pokreta Samoopredjeljenje za gradonačelnika Prištine, dobio je 237 glasova više od Arbana Abrashija, kandidata Demokratskog saveza Kosova.
Dok je kandidat Samoopredeljenja za gradonačelnika Prizrena, Mutaher Haskuka, dobio 329 glasova više od protivnika iz Demokratske partije, Shaqira Totaja.

Pokret Samoopredjeljenje žustro se protivi odluci o prebrojavanju glasova, ističući da niko ne može da ukrade pobjedu i budućnost građana, dok su Panel za žalbe i prigovore ocijenili političkim.

Pogledajte i video prilog Kohavision: