Ratovi počinju tamo gdje postoji problem sa granicom

Skupština Kosova bi danas trebalo da raspravlja o izvještaju Komisije za demarkaciju, a premijer Ramush Haradinaj izjavio je da sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom "neće proći u parlamentu".

- Sporazum će pasti u parlamentu. Time se otvara put za nove pregovore sa Crnom Gorom ili međunarodnu arbitražu - rekao je Haradinaj za televiziju “Klan Kosova”.

Funkcioner opozicionog “Samoopredjeljenja” Albin Kurti rekao da je izveštaj Komisije "uvod u novi rat", prenosi portal "Mondo.me".

- Ja sam lično protiv rata sa Crnom Gorom, ali ratovi počinju tamo gde postoji problem sa granicom - rekao je on.

Podsetimo, Ramush Haradinaj je u septembru naložio raspuštanje Komisije za demarkaciju sa Crnom Gorom, koja je ranije utvrdila granicu za Kosovom.

Crna Gora i Kosovo su ugovor o razganičenju potpisale avgusta 2015. godine u Beču .

Ugovor je potvrdila crnogorska strana, ali ne i kosovska, jer se tome oštro protivila tadašnja opozicija u Prištini, te i stranka Ramusha Haradinaja, koja smatra da je Kosovo zakinuto za 8.000 hektara teritorije.

Na zahtjev bivše predsjednice Kosova Atifete Jahjage, međunarodna ekspertska grupa je utvrdila da je demarkacija izvršena prema međunarodnim standardima.

Priština je bila pod velikim pritiskom SAD i Evropske unije (EU) da ozvaniči sporazum o razgraničenju s Crnom Gorom, što je bio i uslov Prištini za liberalizaciju režima viza sa EU.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtjev EU za dobijanje viznih olakšica, Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova (AAK) se žestoko opirala dogovoru koji su prije tri godine potpisali Hashim Thaçi i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu, napominju prištinski mediji.