Neizvjesno u nekoliko opština

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova počeće danas prebrojavanje glasova dijaspore i uslovnih glasova u drugom krugu izbora za gradonačelnike.

Po navodima Centra za brojanje i rezultate CIK-a, uslovnih glasova i glasova dijaspore ima oko 12.000, ali do sada nije utvrđena regularnost koverti sa tim glasovima.

Glasovi dijaspore i uslovni glasovi mogu odlučiti konačne rezultate izbora u opštinama Priština, Prizren, Dragaš, Istok i Klokot, gdje je razlika u broju glasova koje su osvojili kandidati za gradonačelnike, mala.

Dosadašnji gradonačelnik Prištine iz pokreta Samoopredjeljenje Shpend Ahmeti trenutno ima 237 glasova više od protivkandidata, dok kandidat Samoopredjeljenja za gradonačelnika Prizrena Mytahir Haskuka ima 329 glasova više nego kandidat Demokratske partije Kosova (PDK).

U opštini Dragaš vodi kandidat Demokratske partije Kosova Shaban Shabani, a u Istoku kandidat LDK-a Haki Rugova.

Najneizvesniji su rezultati izbora u opštini Klokot, gdje kandidat Srpske liste Strahinja Spasić trenutno ima deset glasova više od protivkandidata.

Prebrojavanje glasova pratiće posmatrači iz nevladinih organizacija i stranaka koje su imale kandidate u drugom krugu izbora za gradonačelnike, kao i mediji.

Danas je i posljednji rok da Izborni panel za žalbe i predstavke odluči o žalbama koje su politički subjekti podneli na izborni proces.