Dvije milijarde i 80 miliona

Projektovani budžet za narednu godinu iznosi 2 milijarde i 80 miliona i najbolji je u okviru postojećih okolnosti, izjavio je pred skupštinskim odborom za budžet i finansije, ministar finansija.

Predviđeni ekonomski rast za 2018. godinu iznosiće 4,6 odsto, rekao je Hamza i istakao da se od 1. januara naredne godine očekuje povećanje plata u javnom sektoru.

Predloženi budžet za 2018. godinu je rezultat sveobuhvatnog dijaloga sa ministartstvima, vladinim agencijama i opštinama, izjavio je na sjednici Odbora za budžet i finasije, resorni ministar Bedri Hamza.

"Po ovim projekcijama za 2018. godinu očekujemo da ekonomski rast kroz bruto domaću proizvodnju bude 4.6%, dok bi nominalno povećanje trebalo da bude preko 6 %. Srednjeročno gledano, realni rast na godišnjem nivou će biti u prosjeku oko 5 odsto. Isto povećanje predvidjela je i Svjetska banka u svom redovnom ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan", dodao je Hamza.

Troškovi bužeta za 2018. godinu povećani su za 15 procenata, za budžetska davanja biće izdvojeno 598 miliona eura, 4,3 odsto više nego lane. Novim budžetom od 1. januara 2018. godine predviđeno je povećanje plata u javnom sektoru. Planirana inflacija za sljedeću godinu je oko 1 odsto, što će doprineti stabilnosti cijena. Za robe i usluge planirano je 264 miliona eura, što je povećanje od 7,9 odsto u odnosu na ovu godinu. Kapitalne investicije povećane su za 10,8 odsto. Kada su u pitanju opštine, one će dogodine dobiti 50 miliona eura više nego 2017. godine.

Predsjednik Odbora za budžet i finansije Lumir Abdixhiku kritikovao je predloženi budžet, navodeći da on nije ispunio predizborna obećanja i da je potrebno primjeniti plan štednje.

"Ja mislim da je greška vlade što je fokusirana na nastavak izgradnje puteva. Negdje oko 41% kapitalnih investicija idu na asfalt, ispravite me ako grešim, ali mislim da ako je asfalt neophodan, mislim bi vlada trebalo da bude kreativnija, da pronađe alternativu za finasiranje puteva, kako bi novac iskoristili za ostale potrebe građana“, naveo je Abdixhiku.

Član odbora Blerim Kuqi iz Alijanse za budućnost Kosova je istakao da vlada treba da ima u vidu poseban program zapošljavanja, koji bi zaustavio trend iseljavanja mladih i da bi to trebalo predvideti budžetom.

Dardan Molliqaj iz Samoopredjeljenja je rekao da kapitalne investicije koje su predviđene budžetom neće povećati privredni rast, te kao nepotrebno naveo povećanje sredstava za robe i usluge. On je pomenuo i izdvajanja za RTK, dodajući da su ona protivzakonita, dok je ministar finansija rekao da je RTK u nadležnosti skupštine i da vlada sprovodi samo odluke parlamenta.

Siniša Kostić, RTK2