Upostavljanje međunarodne pravde i satisfakciju za žrtve

Vlada Kosova je ocijenila da presuda Ratku Mladiću na doživotni zatvor predstavlja upostavljanje međunarodne pravde i satisfakciju za žrtve u Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada i narod Kosova ovom prilikom podsjećaju svjetsku javnost da je režim Slobodana Miloševića i njegovih generala i na Kosovu primjenio sve oblike zločina opisanih u optužnici protiv Mladića.
"Miloševićeva Srbija je ubila 11.000 albanskih civila na Kosovu, spalila i uništila 130 hiljada kuća, uzela za taoce 4.000 drugih, koristila kao sredstvo za borbu seksualnog nasilja nad hiljadama žena i na kraju deportovala oko 800.000 albanskih građana izvan granica Kosova. Vlada Republike Kosovo smatra da je jako zabrinjavajući signal za generacije koje dolaze tendencija rehabilitacije ratnih zločinaca bilo kroz njihovo herojsko uzdizanje bilo kroz njihovu rehabilitaciju, predlažući ih da predaju na vojnim akademijama", navodi se u saopštenju.
Vlada ocijenjuje da poruka data danas u Haškom sudu u prvom redu treba da posluži vladama regiona da se hrabro suoče da prošlošću i da sa više odlučnosti kažu ne etnonacionalističkim politikama i da promovišu više razumjevanja za žrtve, bez obzira na njihovo porijeklo, a za trajni mir i pomirenje među narodima ovog dijela Evrope.
"Ova presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju bi trebalo da posluži vladama regiona za konačno otklanjanje nasilja, za rješavanje otvorenih pitanja i da usvoje smjer pomirenja, priznavanja i poštovanja zajedničkih vrijednosti, da prihvate zajedničke evropske vrijednosti i da podstaknu težnju naroda našeg regiona ka evropskim i evroatlantskim integracijama”, zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.