Novac je dobar, al' glasovi...

Poslednjih dana je ponovo podignuta debata o doprinosu dijaspore na Kosovu. Ova rasprava je akualizirana nakon ishoda lokalnih izbora i glasanja putem pošte iz dijaspore.

U ovo vrijeme, rasprava o doprinosu dijaspore na Kosovu, list "Fjala" donosi neke činjenice o tome kako su naši ljudi iz dijaspore slali novac u našoj zemlji.

Prema podacima Centralne banke Kosova, proizilazi da svake godine više od 1,5 milijardi eura dijaspora pošalje ili potroši na Kosovu.

Većina novca ode na potrošnju, nezakonitost i troškove koje dijaspora učini tokom posjeta na Kosovu.

Prema podacima CBK-a od januara do juna ove godine, dijaspora nam je na Kosovu poslala oko 360 miliona eura, piše list "Fjala".

"Novčane doznake primljene na Kosovu, koje takođe predstavljaju najveću kategoriju u okviru računa sekundarnog dohotka, iznosile su 359,9 miliona eura, što predstavlja godišnji rast od 11,8 odsto", stoji u obavjesti CBK.

Doznake na Kosovu uglavnom potiču iz Njemačke i Švajcarske, zemalja iz kojih se šalje 39,2 odsto, odnosno 22,6 odsto ukupnih doznaka primljenih na Kosovu.

"Značajan dio doznaka je stigao i iz SAD, odnosno 7,3 procenata ukupnih doznaka primljenih na Kosovu".

Na osnovu preliminarnih rezultata registracije dijaspore, broj građana Kosova koji žive u različitim zemljama Evrope i svijeta, koji su odgovorili na popis stanovništva je oko 350 hiljada, a smatra se da je taj broj mnogo veći, oko milion građana.

/Gazeta Fjala/