Zbog Regulatornog ureda za energiju (RUE)

Građani će plaćati električnu energiju koju troše građani na sjeveru, jer još uvijek ne postoji rješenje za ovu situaciju, s obzirom da Odbor Regulatornog ureda za energiju i dalje nije kompletan. Međutim, ministar za ekonomski razvoj Valdrin Lluka obećava brzo rješenje.

"Zaista je osjetljiv posao. Vjerovatno sam prvi rekao da nije pošteno za potrošače da to čine. Treba obratiti pažnju na oblike plaćanja, ukoliko se ne plaćaju naknadama kupaca, za sada dok postoji program mora biti plaćen porezima koji su i dalje novac poreznih obveznika. Radimo maksimalno kako bismo postigli dogovor sa Srbijom da registrujemo jednu kompaniju na sjeveru za snabdevanje energijom, koja bi takođe regulisala prikupljanje računa", rekao je Valdrin Lluka, ministar za ekonomski razvoj.

Za zvaničnike Regulatornog ureda za energiju (RUE) ovo pitanje je političko.

"RUE je licencirao operatere, kojima nije stvoreno pravo na imovinu i obim autoriteta u tom dijelu Kosova. RUE ne dijeli teritoriju i ne određuje tarife bazirane na teritoriji, postavlja tarife za sve potrošače na Kosovu, bez obzira gdje se nalaze. A ako država ne obezbijedi pristup operaterima za odlazak i djelovanje u tom djelu, to je državni teret i odgovornost države, i država se mora suočiti sa tim", rekao je Petrit Pepaj iz Regulatornog ureda za energiju.

Da bi izvršio odluku Apelacionog suda kojom se zahtijeva uklanjanje nepravednih troškova građanima, Pepaj kaže da bi se trebalo donijeti nova odluka.

Prijedlog KMDLNJ-a da potrošači plaćaju samo 70 posto računa, rukovodioci KEDS-a vrednuju kao poticaj za neplaćanje električne energije.

"Ne mogu komentirati ništa kada je riječ o tarifama. Mi ne odlučujemo o tarifama, jer je to proces. Bio je to nasledni proces. Tako je prešao od KEDS-a na KESCO-a. Ocijenio sam ovo kao poticaj potrošačima da ne plaćaju nešto što je zasnovano na cijeni. Pitanje je kako će Vlada u narednom periodu to rješti", rekao je George Karagutoff, generalni direktor KEDS-a.

Od 2009. godine, građani putem računa za energiju pokrivaju gubitke distribucije na sjeveru zemlje. Prije ovog vremena, vlada je subvencionirala uvoz energije.