Šefica Eulexa

Šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou, odgovorila je na program koji je emitovan na RTK.

"Misija u potpunosti poštuje integritet kosovskog pravosudnog sistema, a potom i sve odluke i presude kosovskih sudova, u kojima su sudije EULEX-a uključene i stoga potpuno integrisane. Odluku koja je osporena na programu na RTK doneo je Vrhovni sud Kosova", ističe Alexandra Papadopoulou, šefiaca Eulexa.
Ona je dalje objasnila da se pravo na brzo suđenje za sve žrtve, tužitelje i okrivljene mora poštovati i da je ono od ključnog značaja za upravljanje predmetima ne samo na Kosovu, već i širom Evrope. Osnove najboljih evropskih praksa, koje pravosudni sistem Kosova teži da postigne uz pomoć EULEX-a, štite integritet i profesionalizam sudija. Na osnovu takvih visokih standarda profesionalizma, integriteta i nezavisnosti, sudije rade svoj posao u skladu sa osnovnim načelima prava, na primer, dostupnost sudija, tužilaca i branilaca i ostalog pomoćnog osoblja.
"Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu.” Ona je dodala da je prozivanje sudija i širenje mišljenja o njihovom ličnom životu “u suprotnosti sa načelima osnovnih ljudskih prava i ugrožava njihovu nezavisnost", naglasila je šefica EULEX-a. 
"Nepotkrepljene jednostrane priče kompromituju integritet i profesionalizam kako lokalnih tako i međunarodnih sudija. Pored toga, one podrivaju autoritet kosovskih sudova", objasnila je ona.
Misija je dalje naglasila da ove probleme treba da rješavaju nadležni organi, pri čemu je gđa Papadopoulou dodala: "A ne ličnim mišljenjima izraženim na TV programu".
EULEX je usredsređen na pružanje pomoći lokalnim vlastima da osnuju efikasan i nezavisan sistem vladavine prava slobodan od političkog miješanja. Misija je ponovila njenu punu posvećenost ovom cilju.