Direktan uticaj na razvoj privrede

Visoke cijene i česti prekidi u distribuciji električne energije predstavljaju glavne prepreke u boljem poslovanju preduzeća na Kosovu, rečeno je na konferenciji koju je organizovala Privredna komora Kosova u saradnji sa njemačkom organizacijom GIZ na temu "Stotine miliona prepreka: električna energija".

Problemi sa električnom energijom na Kosovu postoje još od devedesetih godina, a zbog nestabilnosti u proizvodnji, uvozu, distribuciji i cijene struje, kompanije na Kosovu izgubile su oko 300 miliona eura, kaže Safet Gërxhaliu, predsjednik Privredne komore Kosova. On napominje da je struja na Kosovu 13 odsto skuplja od uvozne.

"Nalazimo se u vremenu ekonomskog razvoja a suočavamo se sa isključenjima i nedostatkom električne energije i zbog toga je nemoguće govoriti o bilo kakvom razvoju. Ono što je zabrinjavajuće je što se na Kosovu već mnogo godina unazad govori o izgradnji novih kapaciteta za proizvodnju električne energije. Dok mi samo pričamo o tome u regionu je sve već urađeno", rekao je Gërxhaliu.

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Lluka kaže da će se u narednih pet godina rješiti problem sa električnom energijon na Kosovu. On napominje da su troškovi proizvodnje struje na Kosovu oko 30 odsto skuplji u odnosu na region.

"Od 1999. godine uvezli smo 550 miliona megavati električne energije. 32 odsto su komercijalni gubici u našoj mreži koji se odnose na poslovne i stambene račune. Od toga, 5 odsto se odnosi na neplaćanje struje na sjeveru. Jedino je na Kosovu industrijska struja skuplja od električne energije za domaćinstva. Treba prilagoditi tržište kako bi se postigla ravnoteža između poslovnih i kućnih tarifa", kaže Lluka.

"Neredovno snabdevanje električnom energijom, visoke cijene, nestabilne takse, nenajavljeni raskidi ugovora, neracionalna upotreba energije, sve su to razlozi koji utiču na kvalitet", kaže Faton Thaçi, zamjenik ministra trgovine i industrije.

Ilir Rexhepi iz njemačkog GIZ-a rekao je da visoka cijena električne energije je glavna prepreka koja direktno utiče na razvoj kosovske privrede.

"Radnici u energetskom sektoru treba da osmisle povoljne pakete za kompanije koje se bave proizvodnjom na Kosovu. Treba da se organizuje i jedna kampanja kako bi se podigla svijest za primjenu ovih mjera. Institucije treba da urade novi nacrt zakona, da obezbjede sredstva i grantove za kosovske proizvođače i da podstaknu kompanije da primenjuju energetsku efikasnost", kaže Rexhepi.

Iz Privredne komore Kosova kažu da su problemi sa električnom energijom na Kosovu nasleđeni. Istraživanje je sprovedeno u 308 kompanija koje se bave trgovinom, građevinarstvom, proizvodnjom i uslugama. Od toga, u  61 odsto ispitanih preduzeća izjavili su da je uticaj električne energije na ukupne troškove visok i da otežava razvoj preduzeća.

Milica Živić, RTK2