Slaba primjena ustavnih i zakonskih rješenja

Asocijacija novinara Kosova saopštila je da Ustav i zakonski okvir utvrđuju glavne garancije za zaštitu slobode medija i izražavanja na Kosovu, ali da je njihova primjena u praksi slaba.

U analizi pokazatelja o nivou slobode medija i sigurnosti novinara se konstatuje da se Radio televizija Kosova i u ovoj godini suočila sa izazovima.

Ovim povodom autor ovog izvještaja Petrit Çollaku iz ANK-a je rekao da je od 1999. godine zabilježeno 120 slučaja prijetnje novinarima. On je naveo da novinari rade u nepovoljnim uslovima. Govorio je o (ne)sigurnosti novinara gdje se dogodilo 18 slučajeva, tri fizičkih napada, 11 prijetnji, jedno nezakonito zatvaranje, uništavanje imovine, ulazak u kompjuterski sistem itd, prenosi portal Telegrafi.

Kako se navodi u izvještaju Asocijacije, jedan od njih je nedonošenje zakona o RTK, odnosno izmjene i dopune koje bi regulisale način financiranja i pitanja vezana za imovinu te televizije.

"Novinari koji su intervjuisani su istakli da se nastavlja politički uticaj na uređivačku politiku RTK", navodi se u izvještaju.

Novinari se žale da su i dalje loši uslovi rada i male plate. Dodaje se da "nedostatak ugovora ostaje izazov za zajednicu novinara, stvarajući tako nesigurnost u njihovom radu".

"Asocijacija je u kontaktu sa Inspektoratom rada prenela tri žalbe novinara, u dva slučaja žalbe grupe novinara koji su se žalili na gaženje zakona o radu od strane poslodavca", navodi se u analizi.

U izvještaju se dodaje da su "tokom predizborne kampanje za prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu na nekim portalima uočeni pokušaji širenja lažnih vijesti i negativne propagande protiv političkih stranaka i pojedinaca koji su bili kandidati za poslanike".

Na osnovu izvještaja Çollaku kaže da se ANK ove godine posebno osvrće na bezbjednost novinara, u saradnji sa Državnim tužilaštvom, Osnovnim sudom u Prištini i policijom.

"Slučajevi uključuju fizičke napade, verbalne prijetnje, prijetnje smrću - 11 slučajeva. Imamo usamljen slučaj nezakonitog zatvaranja našeg kolege od strane makedonskih vlasti, jedno uništavanje imovine koje se dogodilo početkom ove godine i dva slučaja koje je policija klasifikovala ulaskom u računarskom sistemu... Ko je sve pretio ove godine? Ispostavlja se da u nekim slučajevima postoje neki od poslanika u novom sazivu, tu su i opštinski zvaničnici, građani koji nisu zadovoljni radom novinara, pretili su putem Facebook-a, pretili životom i putem telefonskih poziva. Takođe oni koji prete su i javne ličnosti koje generalno ugrožavaju novinare prilikom obavljanja njihovog posla", rekao je Çollaku.