Sumnja da je došlo do manipulacije rezultatima

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti zatražio je ponavljanje brojanja glasova na svim glasačkim mjestima u Prištini jer sumnja da je došlo do manipulacije rezultatima.

Povod za to je bila odluka Centralne izborne komisije da promjeni rezultate glasanja na dva glasačka mjesta u Prištini zbog navodne greške u ubacivanju rezultata na web stranici CIK-a kojima je kandidatu za gradonačelnika Prištine Shpendu Ahmetiju uknjiženo oko 150 glasova više.

"U svim slučajevima rezultat je na štetu LDK i Arbana Abrashija. Imajući u vidu da su greške jednostrane, treba ih tretirati van onoga što su ljudske ili tehničke greške. Zato je prebrojavanje glasova neophodno kako bi se situacija razjasnila. Puna istina je u glasačkim kutijama", rekao je Hoti za Koha ditore.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, kandidat za gradonačelnika iz redova Samoopredjeljenja Shpend Ahmeti ima 50.14 odsto glasova dok kandidat iz DSK ima 49.86 odsto glasova, dok je razlika u broju svega 237 glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini ima oko 1.800 uslovnih glasova, glasova poštom i glasova lica sa posebnim potrebama tako da su u LDK ubjeđeni da će nakon prebrojavanja tih glasova njihov kandidat Arban Abrashi pobjediti.