Pred poslanicima će se naći 23 tačke

Sjednica Skupštine Kosova biće održana u četvrtak, 23. novembra u 10h, odlučeno je danas na sastanku Predsjedništva. Pred poslanicima će se naći 23 tačke, a po prvi put ih, između ostalih, očekuje i rasprava o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama na Kosovu.

Nakon što je konstituisan parlament, održano je tek nekoliko sjednica i to je razlog nagomilavanja tačaka, podsjetila je poslanica opozicionog pokreta Samoopredjeljenje i još jednom pokrenula pitanje kancelarije za poslaničku grupu Samoopredjeljenje.

"Diskutovali smo o dnevnom redu, pred nama će se u četvrtak naći 23 tačke, od formiranja smo održali dvije ili tri sjednice, a to pokazuje neodgovornost predsjednika Skupštine. Okupićemo se i nastaviti sa dnevnim redom. Još jednom smo zatražili da se poslaničkoj grupi Samoopredjeljenje oslobodi kancelarija za rad, a predsjednik Skupštine je rekao da se javimo sekretarijatu Skupštine, koji je želio da riješi ovo pitanje, ali je pod velikim pritiskom“, rekla je Albulena Haxhiu.

Rasprava o mnogim temama na sljedećoj sjednici zabrunula je i poslanike Demokratskog saveza Kosova.

"Mislim da treba da se da prednost procesima integracije, između ostalog i zakonu o vjerskim slobodama na Kosovu koji u prethodnim mandatima nije uspio da se finalizuje zbog svog specificnog sadržaja. Razgovarali smo i o načinu na koji se odvijaju sjednice, o izmjenama i dopunama zakona i kašnjenjima u zakonodavstvu“, istakao je Armend Zemaj iz LDK.

Predsjednik Skupštine je podsjetio da plenarne sjednice nisu održavane tokom predizborne kampanje za lokalne izbore.

"Predstavnici svih parlamentarnih grupa nisu službeno zatražili održavanje sjednice, da su htjeli mogli smo da održimo i u predizbornoj kampanji, uzmite to u obzir. Ovo govorim korektno, ne držim ničiju stranu. Što se tiče kancelarija u Skupštini, tačno je da postoji nesporazum između parlamentarnih grupa, a ja sam se povukao zato što sam i sam predsjednik partije i zatražio sam da to pitanje riješi sekretarijat“, naglasio je Kadri Veseli.

Poslanici će u četvratak razmatrati i godišnji izvještaj o budžetu Kosova za 2016. godinu, očekuje ih formiranje Ad-hoc komisije za izbor kandidata jednog člana borda RTK-a iz redova srpske zajednice.

Jelena Đorđević, RTK2