Lokalni izbori 2017

Centralna izborna komisija, prema podacima objavljenim na zvaničnoj internet stranici, obradila je 100 posto biračkih mjesta. Ovi rezultati nisu obuhvatali uslovne glasačke listiće, one koji dolaze poštom i glasove osobe sa posebnim potrebama.

U nekim od 19 opština u kojima je održan drugi krug izbora za gradonačelnike na Kosovu, uključujući velike centre kao što su Priština i Prizren, procenat glasova kandidata je tijesan.

U Prištini, kandidat pokreta Samoopredjeljenja Shpend Ahmeti osvojio je 50,19, dok je kandidat Demokratskog saveza Kosova Arban Abrashi osvojio 49,82. U međuvremenu, u Prizrenu kandidat Samoopredjeljenja Mytaher Haskuka osvojio 50,32 posto, dok je njegov rival iz Demokratske partije Kosova, Shaqir Totaj osvojio 49,68 glasova.

Samoopredjeljenje slavi u Prištini

Prebrojavanje uslovnih glasova još uvijek nije objavljeno od strane Centralne izborne komisije.

U međuvremenu, pravo glasa je iskoristilo 517.360 glasača od milion 353 hiljada i 613 građana sa pravom glasa.

Drugi krug izbora za gradonačelnike od strane Centralne izborne komisije i koalicija nevladinih organizacija "Demokratija u akciji", procjenjuje se mirno i bez nepravilnosti koje bi ugrozilo integritet izbora.

Zatvaranje biračkih mjesta

Državni tužilac je saopštio da je na cijeloj teritoriji Republike Kosovo prijavljeno 23 slučaja u vezi sa izbornim procesom koji se održao jučer.

"Nakon prijema informacije i nakon njihove verifikacije od strane tužilaca na cijeloj teritoriji Kosova, pokazuje da je od 23 prijavljena slučaja, ispitano sedam osoba, šest od njih pušteno je na slobodu jer nije bilo elemenata srodnih djela sa izbornim procesom", stoji u saopštenju za javnost državnog tužioca.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delawie, nazvao je drugi krug lokalnih izbora demokratskim.

"Izbori sa malim nepravilnostima predstavljaju dobar znak za rastuću demokratiju na Kosovu. Pozdravljamo saradnju sa novoizabranim zvaničnicima, kako bi ostvarili napredak na Kosovu", napisao je ambasador Delawie na Twitter-u.

Isto tako, šefovi kosovskih institucija čestitali su građanima na mirnom i demokratskom procesu.

Glasovi za drugi krug lokalnih izbora

Izbore na Kosovu posmatralo je više od 12.000 posmatrača iz političkih stranaka, nevladinih organizacija, Evropske unije i akreditovanih ambasada u Prištini.

Na osnovu preliminarnih rezultata Centralne izborne komisije (koja se može promijeniti nakon objavljivanja konačnih rezultata), političke partije su osvojile:

Demokratski savez Kosova pobjedio je u 8 opština
Alijansa za budućnost Kosova u 7 opština
Demokratska stranka Kosova u 5 opština
Pokret Samoopredjeljenje u 3 opštine
Inicijativa za Kosovo u jednoj opštini
Alijansa Kosova e Re u jednoj opštini
Nezavisni kandidati u 2 opštine
Od nevećinskih zajednica:
Srpska lista u 10 opština
Turska demokratska partija Kosova u jednoj opštini.