Drugi krug izbora za gradonačelnike

Policija Kosova je saopštila da je drugi krug izbora za gradonačelnike 19 opština na Kosovu prošao u redu i miru.

"Angažovanje policije prema operativnom planu za sigurnost drugog kruga izbora je imalo za cilj obezbjeđivanje bezbjednosti, održavanje reda i javne bezbjednosti u zemlji pred i tokom procesa drugog kruga glasanja i to je uspješno ostvareno", navodi se u saopštenju.

Na osnovu službenih izvještaja bilo je nekoliko incidenata različite prirode, ali su brzim i profesionalnim djelovanjem uspješno okončani od strane nadležnih institucija - Policije Kosova i Državnog tužilaštva, navodi se u saopštenju.

"Evidentiran je samo jedan slučaj krivičnog djela ometanja procesa glasanja, dok su istražene neke informacije ili incidenti različitih priroda, koje je policija tretirala shodno zakonskim procedurama", piše u saopštenju.

Centralna izborna komisija (CIK) je objavila sinoć da je u drugom krugu izbora glasalo 516.00 građana sa pravom glasa, odnosno 38,1 odsto upisanih birača.

I predsjednica CIK-a Valdete Daka je ocjenila da su izbori prošli bez incidenata koji bi mogli dovesti u pitanje proces drugog kruga izbora.

Ona je zahvalila građanima na demokratskoj biračkoj kulturi koju su pokazali tokom današnjih izbora.

Pravo glasa u drugom krugu izbora je imalo 1.350.613 građana Kosova, koji su mogli da glasaju na 614 glasačkih centara sa 1.777 glasačkih mjesta.

Izbore je pratilo više od 12.000 posmatrača iz svih političkih subjekata koji učestvuju na izborima, nevladinih organizacija, ambasada akreditovanih na Kosovu kao i posmatrači Misije za posmatranje izbora Evropske unije. U trci za gradonačelnike, Demokratski savez Kosova i Demokratska partija Kosova imali su po 10 kandidata, Samoopredjeljenje i Alijansa za budućnost Kosova po šest, a Srpska lista dva kandidata. Na izborima su učestvovali i dva nezavisna kandidata, a Inicijativa za Kosovo, Alternativa i Alijansa novo Kosovo su imali po jednog kandidata.