U 19 od ukupno 38 opština

Birači glasaju u 19 od ukupno 38 opština, među kojima su Priština, Prizren i Đakovica.

Na Kosovu se u nedjelju održava drugi krug lokalnih izbora u 19 od ukupno 38 opština. 
Osim gradonačelnika Peći, svi ostali kandidati za načelnike nisu uspjeli osigurati više od 50 posto glasova u prvom izbornom krugu.
Zbog neregularnosti, prvi krug izbora bit će ponovljen u opštini Parteš s većinski srpskim stanovništvom.
Predizborna kampanja trajala je pet dana, a održano je približno 300 predizbornih skupova.
Osim međunarodnih, izbore će nadgledati i lokalni posmatrači iz koalicije nevladinih organizacija.
Artan Murati iz koalicije "Demokratija na djelu" kaže da je predizborna kampanja bila mirna i bez incidenata.

Blizu 1.800 posmatrača

"Naši posmatrači će biti na svim glasačkim mjestima. Imat ćemo ih blizu 1.800 i bit će raspoređeni u svim kosovskim općinama", rekao je Murati.
Reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj javlja da pravo glasa u drugom krugu izbora ima 1.350.000 birača, što je približno 70 posto ukupnog biračkog tijela Kosova.
"U prvom izbornom krugu Demokratski savez Kosova bivšeg premijera Ise Mustafa pobedio je u četiri opštine, Demokratska partija Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, u jednoj, a opozicioni Pokret Samoopredeljenje nije osvojio nijedno gradonačelničko mjesto, ali ide u drugi krug u pet opština. Srpska lista pobedila je u osam opština sa srpskom većinom", javio je Ahmetaj.
"U prvom krugu nisu izabrani gradonačelnici gotovo nijedne veće opštine, pa je zato predizborna kampanja za drugi krug bila dosta intenzivna. Medu većim gradovima, glasaće se u Prištini, Prizrenu, Đakovici, Južnoj Mitrovici - znači u svim većim centrima osim opštine Peć, gde je kandidat DSK-a pobedio na prvom krugu, nakon što je osvojio više od 50 odsto glasova. Za razliku od ranijih godina, kada su se kandidati više bavili patriotskim temama, ove godine u kampanji se više govorilo o konkretnim rešenjima problema sa kojim se suočavaju građani."