Presuda za četvero aktivista

Odbrana aktivista Samoopredjeljenja tvrdi da je počinjen masakr pravde te da je presuda politička

Četvero aktivista Pokreta "Samoopredjeljenje", koji su u augustu 2016. zoljom napali zgradu Skupštine Kosova, osuđeno je na 21 i po godinu zatvora.
Peti okrivljeni u ovom slučaju pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji u Prizrenu.
Osuđeni, koji su u pritvoru od 2016, ranije su se izjasnili da nisu krivi i da proces smatraju političkim.
Četvero aktivista Samoopredjeljenja - Frashër Krasniqi, Ade Arifi, Egzon Haliti i Adea Batusha proglašeni su danas krivima za napad na zgradu Skupštine Kosova početkom avgusta prošle godine.

Krasniqi, koji je i poslanik u sadašnjem sazivu ove skupštine, dobio je najvišu kaznu - 8 godina. Arifi je osuđena na 6, Haliti na 5 i po godina, a Adea Batusha na dvije godine zatvora, prenose mediji. Arifi, Krasniqi i Haliti će odmah biti upućeni na izdržavanje kazne.

U sudnici je tokom izricanja presude vladala napeta atmosfera, te je u jednom trenutku došlo do sukoba između aktivista Samoopredjeljenja i pripadnika policije.
Napad na Skupštinu Kosova dogodio se noć uoči sjednice kosovskog parlamenta, na kojoj je najavljena rasprava o zakonu o razgraničenju s Crnom Gorom.

Odbrana: Masakr pravde

Advokat Tome Gashi je rekao: "Možemo slobodno reći da je ova presuda masakr pravde. Kao advokati, nemamo pravo kazati da je sud počinio teroristički akt, ali vidjeli ste da, uprkos svim dokazima, da su ovi aktivisti pokreta 'Samoopredjeljenje' nevini. Sud je iz političkih razloga odlučio da ih kazni."
Dio kosovske javnosti i političkih stranaka smatraju da je Kosovo razgraničenjem s Crnom Gorom oštećeno za 8.000 hektara teritorije i zbog toga dvije godine Skupština Kosova nije usvojila sporazum o razgraničenju koji je potpisan u Beču augusta 2015. godine, iako je Skupština Crne Gore to učinila.