Zakon o regulisanju drumskog saobraćaja

Od 15. novembra vozila koja učestvuju u saobraćaju na Kosovu moraju imati zimsku opremu.

Zakon o regulisanju drumskog saobraćaja predviđa kazne za vozače koji u zimskom periodu od 15. novembra do 15. marta voze svoja vozila bez zimske opreme.

Također, zakon kaže da se tokom zimskih uslova zabranjuje kretanje motornih vozila i vozila koja nemaju postavljene zimske uslove.

Zimski uslovi, u skladu sa zakonom, su kada je put pokriven snegom ili kada na putu ima leda.

Vozač, koji vozi vozilo bez zimske opreme u tzv. zimskoj sezoni, kažnjava se za prekršaj, novčanom kaznom od 40 eura.

Novčanom kaznom od 100 do 300 eura kaznit će se za prekršaj, pravno lice ili javna ustanova u čije ime i pod čijim ovlašćenjem vozač vozi.

Ali šta tačno sadrži zimska oprema? Šta tačno vozači trebaju imati u svojim vozilima?

Prema Administrativnom uputstvu o zimskoj opremi, izdatog 24. marta 2017. od strane Ministarstva za infrastrukturu, zimska oprema za putnička vozila i transportna vozila do 3,5 tone su zimski pneumetici na svim točkovima.

U odsustvu zimskih guma, pomenuta vozila moraju imati letnje pneumatike sa minimalnom dubinom gazne površine 4 milimetra, sa lancima za snijeg koji se postavljaju na vučne točkove.

U međuvremenu, zimska oprema za autobuse i teretna vozila su zimski lanci ili zimske gume montirane na vučnim točkovima.

Uputstvo podvlači da autobusi i prevozna sredstva preko 3,5 tona, koji ne mogu postaviti lance za snijeg na vučnim točkovima trebaju da imaju zimske pneumatike na vučnim točkovima.

Zimski pneumatici su označeni znakovima M + S, MS, M & S, ili nekim drugim identifikacionim znakom  od strane proizvođača pneumatika.