Uprkos velikom protivljenju međunarodnih predstavnika

Vlada Kosova je rješena da ide do kraja po pitanju granice sa Crnom Gorom, uprkos velikom protivljenju od strane međunarodnih predstavnika, i nedavno i od američke ambasade na Kosovu.

Nova komisija na čelu sa Shpejtimom Bulliqijem ni nakon predstavljanja u ponedjeljak, nije uvjerila američku ambasadu da je sadašnja verzija pogrešna.

Za list "Gazeta Express", reagujući na izjave ove ambasade, Halil Matoshi iz Haradinajeve vlade je izjavio da razumiju zabrinutost međunarodnih predstavnika, ali da očekuju od komisije druge zaključke kako bi nastavili dalje.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, je u odgovoru medijima u utorak, navela da je razočarana izvještajem nove Komisije za granicu pred Skupštinskim odborom za evropske integracije. Prema njima, tvrdnje ove komisije su neosnovane, dovode u zabludu i pogrešne.

Halil Matoshi, iz vlade Haradinaj rekao je za "Express" u srijedu da oni razumiju zabrinutost međunarodnih prijatelja, ali da je njihov cilj da se preko ove komisije postigne rješenje.

"Mi razumijemo zabrinutost međunarodnim partnera o ovom pitanju, i istovremeno smatramo da je pitanje demarkacije granice od početka Haradinajeve Vlade urađeno u cilju rješavanja ovog pitanja", rekao je Matoshi.

Prema njegovim riječima, Komisija za označavanje i održavanje državne granice bi trebalo uskoro da podnese izvještaj sa svojim nalazima ubrzo nakon što se isti ocjeni i analizira i procesuira dalje kako bi se završio proces.

Međutim, američka ambasada je oštro regaovala na izveštaj Shpejtima Bulliqija i Florima Isufija, članova komisije, ukazujući da je 2015. godine State Department potvrdio da je originalni sporazum tačno odražavao granične linije između Kosova i Crne Gore od 1974. godine.

"Od tada, nema dokaza koje bi dovele u sumnju tu odluku. Dovođenje u sumnju sporazuma i odlaganje procesa ratifikacije prete odnosima Kosova sa susedima i EU, i ostavljaju Kosovo i građane izolovanim", rečeno je između ostalog u ambasadi.

Komisija kojom predsjedava Shpejtim Bulliqi u ponedjeljak je dobio žustre reakcije poslanika Skupštine, rekavši da izvještaj nije donio nove činjenice. U međuvremenu, stalni pozivi od strane međunarodne zajednice da Kosovo iskoristi mogućnost za dobijanje viza, jer bi ista mogućnost mogla biti uskoro zatvorena.