Zamjenik ministra finansija

Zamjenik ministra finansija Fatmir Gashi izjavio je pred Odborom za prava, interese zajednica i povratak u Skupštini Kosova da je projektovani budžet Ministarstva za zajednice i povratak za narednu godinu skoro 8 miliona i 400 hiljada eura, dok je nacrtom budžeta za narednu godinu Kancelariji za zajednice predviđeno milion i 387 hiljada eura. Veći dio sastanka protekao u polemisanju oko izgradnje zatvorenog bazena u Sjevernoj Mitrovici, čiju izgradnju je stopiralo Ministarstvo finansija.

Ministarstvo za zajednice i povratak će u narednoj godini imati na raspolaganju ukupno 8.387.807 eura, dok će za Kancelariju za pitanja zajednica pri kabinetu premijera iz budžeta biti izdovojeno 1.275.928 evra. Ovo je na sjednici Odbora za prava, interese zajednica i povratak, izjavio zamjenik ministra finasija Fatmir Gashi, koji je naveo da je Ministarstvo za zajednice planiralo kapitalne investicije u vrijednosti od 6,9 miliona eura.

"Milion eura je predviđeno za povratak, 2,4 miliona za potrebe stanovanja i 3,5 miliona je za sve zajednice koje žive na Kosovu“, kaže Gashi.

Zamjenik ministra je obavjestio odbor da zbog izbornih procesa i političke krize ovogodišnja sredstva Ministartva za zajednice i povratak u iznosu od 3 miliona eura nisu potrošena, te je rebalansom budžeta izvršena njihova prenamjena.

U nastavku sjednice Jasmina Živković iz Srpske liste je rekla da Srbi nisu zadovoljni povratkom i da se treba više usredsrediti na ovaj proces, jer je krajnje vrijeme da se bolje, organizovanije i detaljnije radi na tome. Ona je zamjeniku ministra postavila dva pitanja.

"Da li se prate potrebe i zahtjevi za povratkom ili se to nasumično određuje, a drugo se odnosi na zapošljavanje manjinskih zajednica. Da li je za narednu godinu planiramo i odvajanje određenih finansijskih sredstava za upošljavanje manjinskih zajednica?", upitala je Živkovićeva.

"Sada ćemo tražiti da Ministarstvo za  zajednice i povratak napravi program kojim predviđa povratak i to gdje, koliko kuća, šta žele da izgrade i da se na osnovu toga dodjele sredstva, odnosno da im se pruži mogućnost ako žele da se vrate", odgovorio je Gashi i naveo da što se tiče zapošljavanja ima problem kod svih zajednica, naročito kod srpske zajednice.

"Postoji fond za razvoj koji funkcioniše na Kosovu i to je za sjeverni dio Kosova i taj fond bi mogli da koristite za ekonomsku infrastrukturu, kako bi ljudi mogli da se zapošljavaju, a ne da se dodjeljuju sredstva za projekte za koje mislim da nisu prioritet, prioritet je da se daju grantovi, da se radi na zapošljavanju, a ne da se grade bazeni".

Predstavnici Ministartva finansija u utorak su glasali protiv prijedloga da se u Sjevernoj Mitrovici sredstvima Fonda za razvoj izgradi zatvoreni bazen, navodeći da to sada nije prioritet. Članovi odbora Srpske liste iz Sjeverne Mitrovice zatražili su od zamjenika ministra da preispita svoj stav.

"Ja bih molio da imate više razumijevanja, ne bi željeli da postanemo zavisnici od drugih opština, samim tim ako budemo, to naša opština neće imati sopstvene prihode ili će oni biti minimalni, iako su sada trenutno mali zbog tih stvari i vaš trenutni stav, mislim da negativno utiče na razvoj naše opštine", izjavio je Zoran Mojsilović, član Odbora.

Njegove kolege iz albanske, romske i aškalijske zajednice zatražili su od zamjenika ministra finansija da od Ministartva za povratak zatraži detaljan plan izgradnje 229 kuća, navodeći da bi prilikom raspodjele sredstava moralo da postoje prioriteti.

Siniša Kostić, RTK2