Verifikovan status ove osjeljive kategorije

Odlukom Vlade Kosova, žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme sukoba biće dodjeljena penzija. Takođe, odobren je koncept dokumenta o suspenziji javnih zvaničnika protiv kojih je podignuta optužnica za korupciju i zloupotrebu službene dužnosti a odobrena je i inicijativa o saradnji između Kosova, Albanije i Crne Gore.

Na sjednici Vlade kojom je predsjedavao premijer, određena je penzija žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme sukoba, koja će iznositi 230 eura. Takođe, odobrena je naknada za rad Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa silovanih lica tokom sukoba. Ministar rada i socijalnog staranja uvjeren je da će na ovaj način žrtvama biti obezbjeđen bolji tretman.

"Glavni cilj ovog nacrta zakona je ostvarivanje prava koje će uživati svi, nakon razmatranja slučaja odgovorne komisije za zlostavljane osobe tokom rata. Ova odluka će garantovati početak ozbiljnog procesa priznavanja i verifikovanja statusa ove osjeljive kategorije", rekao je Skender Reqica, ministar rada i socijalne zaštite.

Odobren je Nacrt zakona o državnom tužiocu koji je predložilo ministarstvo pravde kao i koncept dokumenta o suspenziji javnih zvaničnika protiv kojih je podignuta optužnica za korupciju ili zloupotrebu službene dužnosti.

"Ova državna politika ima za cilj da spriječi mogućnost zloupotrebe vlasti i u isto vrijeme da spriječi osobe sa optužnicama da utiču na dokaze, što je ključni element za uspješno krivično gonjenje. Ova privremena mjera će se utvrditi krivičnim zakonom i Zakonom o krivičnom postupku. Važiće za sva službena lica optužena za pomenuta djela, kako bi se osigurao jednak tretman. Treba spomenuti da će sud, prema prijedlogu, spriječiti službeno lice vršenje dužnosti rukovodećeg ili administrativnog položaja od 1 do 10 godina, ako je osoba osuđena djelo korupcije", kazao je Abelard Tahiri, ministar pravde.

Na sastanku Vlade, premijer Ramush Haradinaj je zahtjevao od ministara da daju veću odgovornost svojim zamjenicima.

"To je zahtjev ministrima i stav koalicionih partnera da se da povjerenje kolegama i zamjenicima ministara u ministarstvima. Mislim da je sada važno da svako ministarstvo, svaki ministar, delegira konkretne odgovornosti za zamjenike ministara i da oni daju doprinos radu vlade", naglasio je Ramush Haradinaj, premijer Kosova.

Na sjednici vlade su usvojene dvije inicijative o saradnji Kosova, Albanije i Crne Gore. Ministarka za evropske integracije Dhurata Hoxha je istakla da je cilj sporazuma intenziviranje dijaloga u oblastima od zajedničkog interesa a tiču se procesa pridruživanja EU.

Kristina Petrović, RTK2