Ovim se Kosovo i njeni građani ostavljaju izolovanim

Amasada SAD razočarana je izvještajem Komisije o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

"Razočarani smo izvještajem nove Komisije za obeležavanje državne granice podnetim juče skupštinskom Odboru za evropske integracije. Njene tvrdnje su neosnovane, dovode do zablude, i pogrešne", kaže se u saopštenju.

Sporazum koji je potvrđen od strane Državne komisije Kosova održava tačan proces utvrđivanja granice.

"Postojeći sporazum odražava jedan tačan proces utvrđivanja granice, koji je potvrđen od strane Državne komisije Kosova i brojnih međunarodno priznatih stručnjaka. State department je 2015. godine potvrdio da je prvobitni sporazum tačno odražavao granicu koja je postojala od 1974. godine između Kosova i Crne Gore. Od tada se nisu pojavile nikakve činjenice koje bi dovele tu odluku u pitanje. Dovoditi u pitanje sporazum, i odugovlačenje procesa ratifikacije ugrožava odnose Kosova sa susjedima i EU, i ostavlja Kosovo i njene građane izolovanim", navodi se u saopštenju.

Kosovske institucije bi trebale da počnu sa radom kako bi unapredile interese svojih građana po ovom pitanju.

"Vrijeme je da kosovske institucije rade kako bi unapredile interese građana Kosova po ovom pitanju. Pozivamo kosovske političare da gledaju dalje od svojih ličnih partiskih interesa i politika i da usredsrede se na potrebe svojih građana ratifikovanjem postojećeg sporazuma što je prije moguće", navodi se na kraju saopštenja.

Saopštenja, RTK2