Kosovo je najbolji primjer reakcije NATO-a

"Kosovo je najbolji primjer reakcije NATO-a na najveći izazov sigurnosti 1999. godine u Evropi", izjavio je jučer predsjednik Kosova Hashim Thaçi na otvaranju konferencije: “NATO i Zapadni Balkan: regionalne dinamike u eri globalnih bezbjednosnih izazova”. "Sloboda Kosova je vrijednost koja je ujedinila političare i građane Kosova sa NATO-om na njegov pedeseti rođendan", istakao je Thaçi.

“KFOR, koji je garant stabilnosti na Kosovu, je najuspješnija mirovna misija na svijetu i to decenijama zaredom", izjavio je, otvarajući konferenciju “Nato i zapadni Balkan”, predsjednik Kosova Hashim Thaçi. "Iako je sada Kosovo stabilno sa jasnim težnjama, ono se suočava sa paradoksima posebne vrste", dodaje Thaçi.

“Kosovo je bez ikakve sumnje najviše proevropska država, najviše pro NATO i pro američka država na svijetu, a i dalje je najizolovanija država. Kosovo je šampion u regionu u borbi protiv nasilnog terorizma, nasuprot činjenici da smo ostavljeni po strani i još nismo postali član Interpola.

“Kosovo je primjer, ne samo u ovom djelu Evrope, za međuvjersku i međuetničku toleranciju, ali nažalaost još uvijek se nismo učlanili u UNESCO zbog političkih barijera Srbije i ostalih država koje zloupotrebljavaju UNESCO u političke svrhe”, istakao je Thaçi.

Podsjetio je da je Kosovo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je osnivanjem Komisije za istinu i pomirenje započela dijalog za historijsko pomirenje Albanaca i Srba.

“Puno radim na tom aspektu, jer ne mislim da je išta drugo bitnije od mira, pomirenja i dobrih susjedskih odnosa. Dakle, vjerujem da tokom naredne godine mi treba da postignemo da potpišemo historijski sporazum sa Srbijom o normalizaciji i pomirenju”, rekao je Hashim Thaçi.

Govoreći o transformaciji KBS-a, predsjednik Kosova je najavio da će Oružane snage biti formirane izmjenom Ustava i u potpunom partnerstvu sa SAD-om i NATO-om.

Na otvaranju konferencije je govorio i pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tachan Ildem koji je istakao da je za NATO Zapadni Balkan strateški značajan, te da podržava reforme i dobrosusjedske odnose.

Radni dio konferencije “NATO i Zapadni Balkan: regionalne dinamike u eri globalnih bezbjednosnih izazova biće održan i danas, a najavljeno je učešće najviših zvaničnika Kosova, visokih predstavnika NATO-a i regionalnih i međunarodnih eksperata. Konferenciju organizuje Kosovski centar za bezbjednosne studije.

Siniša Kostić, RTK2