Ranija komisija nije bila profesionalna i transparentna

Državna komisija Kosova za obilježavanje granice saopštila je da je, na osnovu dosadašnjeg istraživanja, uočeno nekoliko nepravilnosti u radu bivše komisije, a koja se između ostalog bavila i demarkacijom sa Crnom Gorom.

Tokom izvještavanja članova komisije pred skupštinskim Odborom za evropske integracije, rečeno je da će konačan izvještaj sa svim nalazima biti gotov u toku ove godine.

Po riječima ove komisije koju je imenovao premijer Ramush Haradinaj, ranija komisija na čelu sa Muratom Mehom nije bila profesionalna i transparentna.

Zejnullah Gruda je naveo da Kosovo sa Crnom Gorom nije postiglo sporazum o demarkaciji, već o granici.

"Član 4 ovog sporazuma navodi da će se državna granica dvije strane obilježiti graničnim znakovima, a da će se to desiti u periodu od dvije godine od stupanja na snagu tog sporazuma. Dakle, za demarkaciju mi još uvijek nemamo formalnih uslova za razgovor, a ono što je postignuto je sporazum o granici“, kazao je Gruda.

Predsjedavajući komisije, Shpejtim Bulliqi, naveo je da je bivša komisija prevazišla svoja ovlašćenja.

"Nedostaje jedan međunarodni sporazum i komisija je osnovana samo sa tim zadatkom, zbog demarkacije granice, njenog obilježavanja i održavanja, a nikako zbog uspostavljanja jedne nove granice u praksi, a što je rezultovalo novom graničnom linijom između Kosova i Crne Gore“, kazao je Bulliqi.

On je takođe rekao da je tokom razgovora kosovska strana u toku rada bila svijesna da Kosovo gubi teritoriju, na osnovu zapisnika.

Poslanici odbora su međutim zatražili od komisije da pronađu činjenice kako bi se Crna Gora ubjedila o graničnoj liniji.

Poslanik Alternative, Ilir Deda, zatražio je od Komisije da ne govore samo o greškama bivše komisije, već da dođu do činjenica oko pitanja demarkacije.

"Što prije trebate da objavite izvještaj. Nemamo vremena, ne možemo da čekamo januar ili februar”, kazao je Deda.

I ostali poslanici zatražili su da komisija što prije izađe sa nalazima a kako bi se ovaj proces okončao i otvorila perspektiva zemlji.

Inače, ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom, što je Crna Gora već uradila, uslov je Kosovu za dobijanje vizne liberalizacije sa Evropskom unijom.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, je po dolasku na premijersku stolicu formirao novu komisiju kojoj je dodjeljena obaveza da razmotri proces demarkacije sa Crnom Gorom.

Haradinaj je zatražio da njihov izvještaj o demarkaciji bude zasnovan na originalnim, validnim i verifikovanim činjenicama.

Poslanici opozicije do sada su kritikovali način na koji je urađena demarkacija, navodeći da je Kosovo izgubilo 8.000 hektara svoje površine. Među kritičarima je u prošlom mandatu bio i Ramush Haradinaj.