Nova tužba?

Drugostepeni sud u Prištini je potvrdio da je Srpska Pravoslavna Crkva vlasnik četiri hektara zemljišta na kome je izgrađen Hram Hrista Spasa u Prištini.

Ta odluka je donijeta pošto predstavnici Univerziteta u Prištini nisu prisustvovali glavnom pretresu 2015. godine na kome je trebalo da se raspravlja o ključnim pitanjima u ovom sporu. Kao razlog svog odsustva, naveli su da su bili zauzeti protestima koji su se održavali ispred hrama u to vrijeme.
U odluci Apelacionog suda koja je donijeta 27. septembra ove godine u koju je portal Kallxo.com imao uvud, navodi se da je odluka Osnovnog suda u 2015. godini bila osnovana, iako strana koja se žalila, odnosno Univerzitet u Prištini nije bila prisutna na glavnom pretresu.
Nakon ove odluke, Univerzitet u Prištini "Hasan Prishtina" ima pravo da pokrene postupak od početka i da podnese novu tužbu za istu stvar.
Gradnja Hrama Hrista Spasa u Prištini započeta je na zemljištu, koje je u vlasništvu SPC, a prema procedurama iz 1992. godine, saopšteno je ranije iz Eparhije raško-prizrenske.