Trenutno na Kosovu postoje tri operatora

Iz većine zemalja širom svijeta Kosovo može da se pozove putem svog telefonskog državnog broja +383, dok bi od početka 2018. godine trebalo da se počne sa uklanjanjem postojećih telefonskih pozivnih brojeva, kažu iz nadležnih institucija za Radio Slobodna Evropa.

Trenutno na Kosovu postoje tri operatora mobilne i fiksne telefonije koji koriste strane međunarodne pozivne brojeve. Mobilna telefonija "Vala" koristi Monakov broj (+377), IPKO pozivni broj Slovenije (+386), dok fiksna telefonija koristi pozivni broj Srbije (+381), prenosi portal "kossev.info".

Svi ovi pozivni brojevi, prema riječima predsjednika Regulatorne agencije za elektronsku i poštansku komunikaciju (ARKEP), Kreshnika Gashija, neće se koristiti od juna naredne godine.

"Do sada se sprovođenje obaveza u vezi sa telefonskim pozivnim brojem +383 sprovodi prema planu ARKEP-a koji je definisao obaveze za operatore mobilne i fiksne telefonije."

"Iz najvećeg broja zemalja Kosovo bi moglo da se pozove korišćenjem broja +383, umjesto ostalih pozivnih brojeva, od početka 2018., uklanjanjem tekućih pozivnih brojeva, počeće nova faza, a završna faza, kada će svi pozivni brojevi biti uklonjeni, dok će se koristiti samo +383 - biće 30. juna 2018. godine", objašnjava Gashi.

Glavni teret sprovođenja obaveza u vezi sa telefonskim pozivnim brojem je, dodao je Gashi, na telefonskim operatorima, jer moraju da sprovedu tehničke promjene u okviru njihove strukture korišćenja pozivnih brojeva.

Na Kosovu ima više od dva miliona korisnika mobilne i fiksne telefonije.

Generalni direktor Telekoma Kosova, Mehdi Latifaj, kaže za Radio Slobodna Evropa da je došlo do napretka u vezi sa pozivnim brojem +383 i većina globalnih operatora otvorili su mogućnost korišćenja ove numeracije.

"Mnogi međunarodni operatori koriste broj +383. Među ovim međunarodnim operatorima vrijedi spomenuti i velike operatore koji rade u mnogim zemljama svijeta. Mi kao Telekom Kosova primamo pozive sa broja +383 u mobilnim i fiksnim mrežama, a ovim pozivima direktno upravlja Telekom Kosova", kazao je on.

Za pozivni broj Srbije (+381), koji se koristi za Kosovo, kaže Latifaj, stvoreni su svi preduslovi i samo se čeka na odluku Regulatorne agencije za elektronske i poštanske komunikacije.

Za pozivne brojeve +377 i +386, prema njegovim riječima, mnogo je tehničkih pitanja koja moraju da se završe do 2018. godine.

"Još ima posla u vezi sa pozivnim brojem mobilne telefonije Monaka +377, potrebne su tehničke pripreme kako bi se zamjenile SIM kartice koje imaju naši kupci. Mi smo u fazi potpisivanja ugovora sa ekonomskim operatorom kako bismo stvorili preduslove za promjenu SIM kartica. Ovo treba da se dogodi, prema nacrtu plana - do juna 2018. godine, ali nisam optimista da se taj datum može ispoštovati, bez obzira na naše pripreme i fazu u kojoj smo", rekao je on.

Nedostatak telefonskog pozivnog broja i korišćenje pozivnih brojeva drugih država doveli su do toga da Kosovo izgubi mnogo. Podaci Vlade Kosova pokazali su da ukupni troškovi zbog nedostatka telefonskog pozivnog broja dostižu cifru od preko 200 miliona eura.

Gashi kaže da bi funkcionalizacijom pozivnog broja +383 Kosovo imalo velike ekonomske koristi, dok će istovremeno biti eliminisani troškovi koji su izazvani nedostatkom pozivnog broja.

"Od momenta kada pozivni broj +383 bude funkcionalan, Kosovo neće morati da koristi pozivne brojeve drugih zemalja koje su koristili drugi telefonski operatori i neće morati da plaća za korišćenje ostalih telefonskih pozivnih brojeva, ti troškovi biće vraćeni kroz tržište Kosova i Kosovo će na kraju zaokružiti svoj državni identitet u oblasti telefonije i na svim adresama širom svijeta postojaće samo pozivni broj +383", kaže Gashi.

Kosovo je pozivni broj +383 dobilo u decembru prošle godine, nakon što je u Briselu postignut sporazum o telekomunikacijama između Prištine i Beograda.

U maju ove godine prestala su sa radom dva ilegalna operatora Srbije koji su radili na teritoriji Kosova, uglavnom u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

Treći operator, koji je takođe radio nezakonito, već je registrovan i radi pod privremenom i ograničenom dozvolom na Kosovu.