Jasno odrediti crvene linije

Prije početka posljednje faze dijaloga sa Beogradom iz Skupštine Kosova pozivi da se donese nova rezolucija kojom bi bile pojašnjene uloge pregovarača. Parlamentarci zahtjevaju konsultacije u skupštini prije potpisavanja eventualnog dogovora sa Beogradom.

Skupština Kosova je nedavno zatražila da se u nastavku dijaloga sa Beogradom jasno odrede crvene linije i definišu uloge predsjednika i premijera u ovom procesu. To bi trebalo da se utvrdi novom rezolucijom koja bi bila odobrena od strane poslanika.

"Rezolucija bi trebalo da bude takva da nakon svake runde pregovora predsjednik ili članovi pregovaračkog tima informišu skupštinu o tome šta je dogovoreno", kaže Arton Demhasaj, direktor organizacije “Qohu”.

"Rezolucija podrazumijeva da predsjedink ili članovi tima nemaju pravo da potpišu dogovor bez odobrenja parlamenta i većine u parlamentu”, dodaje Demhasaj.

Rezolucija bi trebalo da obuhvati i konkretne rezultate šestogodišnjih razgovora i odredi smjernice za dalje pregovore sa Beogradom.

“Ali i da se razjasni ko je nosilac ovog procesa, da li je to parlament, vlada ili predsjednik", naglašava Driton Selmanaj, direktor organizacije D+.

"Ako su pregovori na nivou predsjednika, zbog čega je to tako i šta se očekuje od toga. Do sada je vođenje ovakvog procesa našoj zemlji doneo više štete nego koristi”, ističe Selmanaj.

Postoje mišljenja da Parlament Kosova u dijalogu sa Beogradom nije odigrao svoju ulogu onako kako treba, te da bi skupština kao zakonodavno tijelo morala da ima mnogo angažovaniji pristup ovom procesu.

"Smatram da je parlament trebalo da bude aktivniji jer ima moć da nadgleda vladu, posebno što se tiče procesa dijaloga, recimo pozivajući predstavnike odnosno ministre da izvještavaju pred parlamentarnim komisijama, postavljajući poslanička pitanja, a postoje i druge mogućnosti kako parlament može biti aktivniji u ovom procesu“, rekla je Jeta Krasniqi iz Kosovskog demokratskog instituta.

Razgovori Prištine i Beograda započeti su 2011. godine, a početkom marta ove godine prekinuti su usvajanjem rezolucije Skupštine Kosova. Krajem avgusta predsjednici Kosova i Srbije dogovorili su nastavak dijaloga, ali bez preciziranja tema i datuma nastavka.

Siniša Kostić, RTK2