Traži mir sa Srbijom sa albanskim novinarom

Gazeta Express obezbjedila je dokument koji je potpisao ministar spoljnih poslova Kosova, Behgjet Pacolli, a koji govori o uspostavljanju Komisije za promociju mira između Kosova i Srbije.

Na čelo Komisije Pacolli je imenovao damu iz Albanije, Klaru Budu, koja je, prema informacijama koje se mogu pronaći na Internetu - novinarka i pisac.

"Prema tački 5 ove odluke, za šefa Savjeta za promociju mira između Kosova i Srbije imenovana je gospođa Klara Buda," navodi se u dokumentu.

Zatim, postoje detalji o tome šta će Savjet raditi.

"Savjet za promociju mira između Kosova i Srbije izradiće platformu za funkcionisanje i godišnje aktivnosti koje će ovaj savjet organizovati," naglašeno je u dokumentu.

Ovaj Savjet, pored finansiranja od institucija, prema dokumentu, može se finansirati i donacijama.

"Savjet za promociju mira između Kosova i Srbije može da traži donacije kojim bi se podržale njegove aktivnosti".

Razgovorima između Kosova i Srbije dugo posreduje Brisel uz snažan pritisak iz Vašingtona. Stranke su nekoliko puta potpisivale sporazume, ali su se često zaustavljale zbog nedostatka političke volje.

Dok su Priština i Beograd u proteklim godinama pregovarali na visokom nivou, koji je zahtjevao velika diplomatska ulaganja iz najmoćnijih svjetskih centara, Pacollijeva inicijativa izgleda zbunjujuće i podsjeća više na aktivnosti iz devedesetih godina kada je kosovski problem Srbija trebalo da riješi preko komisija i nevladinih organizacija.



Kossev.info