Vlada Ramusha Haradinaja

Osnovano je za inovacije, ali ministarstvo Besima Beqaja nema čak ni web stranicu. Međutim, ovo ministarstvo ima zamjenika ministra, koji je imenovan u utorak iz redova PDK.

Bujar Cakolli je samo jedan od 58 zamjenika ministara koji su do sada imenovani od premijera Ramusha Haradinaja, prenosi KTV.

Duga lista onih koji su se "ugnjezdili" na ovoj državnoj poziciji će se nastaviti.

Još uvijek nije imenovan nijedan zamjenik ministara trgovine, pravosuđa, javne uprave i infrastrukture.

Na osnovu onlajn podataka i nekih ministarstava koja su odgovorila na pitanja KTV, trenutno najviše zamjenika ministara ima ministrarstvo obrazovanja.

Muharem Nitaj, Arbër Geci, Bajruš Sezairi, Mustafa Myrtaj i Heset Sahiti su zamjenici ministra MONT-a, Shyqiri Bytyqija iz Nisme za Kosovo.

Prema podacima o deklaraciji imovine, jedan zamjenik ministra se plaća oko hiljadu i sto eura osnovne plate. 58 zamjenika ministara i po 2 radnika administrativnog osoblja koštaju poreske obveznike Kosova više od 110 hiljada eura mjesečno.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, oko 18 procenata stanovništva živi u siromaštvu sa samo 1,82 eura dnevno, dok 5,2 procenata u krajnjem siromaštvu sa samo 1,30 eura dnevno.

Mnogi zamjenici ministara imenovani su nakon što nisu prošli u utrkama za gradonačelnika, kao što je slučaj Fatmira Gashija iz AAK-a u Peći, Faruka Nure u Vitini i Heseta Sahitija iz Nisme u Lipljanu.

Haradinaj je oko 60 dana na položaju premijera, a njegovu vladu karakteriše rast ukupnog broja osoblja na ovim pozicijama. Pored toga, Vladi Kosova su dodata ministarstva i zamjenici ministara samim dolaskom Haradinaja na čelu izvršne vlasti.

281 je ukupan broj zaposlenih u kabinetu Ramusha Haradinaja. Njegova kancelarija za medije je potvrdila da imenovanje zamjenika ministara nije završeno i očekuju se nova imenovanja, kako je navedeno u ovom odgovoru, u resorima gdje je potrebno.

Primjera radi, Albanija, sa duplo više brojem stanovnika ima samo 13 ministarstava i jednog zamjenika premijera.