Poslanik pokreta Samoopredjeljenje

Poslanik pokreta Samoopredjeljenje, Albin Kurti, rekao je, govoreći o nezvaničnom dokumentu kojim su imenovane srpske sudije sa sjevera Kosova - da su one imenovane potpisivanjem izjave u kojoj se nigdje ne spominje država Kosovo i njen Ustav.

Kurti smatra da se u potpisanoj izjavi ne spominje lojalnost srpskih sudija koju će one ukazati državi Kosovo.

"Umjesto Ustava Kosova, kažu da je osnova prvi sporazum (Thaçi - Dačić 19. april 2013.). Kao proizvod tog Prvog sporazuma - sporazum o pravosuđu od 10. februara 2015. između Vlade Kosova i Vlade Srbije predviđa da predsjednik Osnovnog suda u regionu Mitrovice bude Srbin, a da će u zgradi ukupno biti 147 Albanaca i 170 Srba. Građanima Srbije će suditi samo srpski zvaničnici, dok će Albance šamarati", ističe Kurti.

Kurti procjenjuje da je ovim tekstom imenovanja, predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, uklonio sva državna obilježja, izbjegavajući ponovo depolitizaciju Republike u geografskom smislu, a on je bio taj ispred kojeg su se zaklele ove sudije i tužioci koji ne priznaju Republiku Kosovo, odnosno nezavisnost naše države.

"Dakle, nisu integrisane srpske sudije i tužioci u državu Kosovo, nego je predsjednik Kosova, Hashim Thaçi, integrisan u pravosuđe dogovoreno sa Srbijom," rekao je Kurti.

RTK, Kossev