Zamjenik premijera Kosova

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, zamjenik premijera Kosova, Enver Hoxhaj, rekao je da Vlada Kosova ima dva glavna prioriteta.

"Prvo, svi sporazumi koji su do sada postignuti moraju biti primjenjeni. Neki od ovih sporazuma nisu primjenjeni u Srbiji, ali je i Kosovo stalo," rekao je Hoxhaj misleći na sporazum kojim bi trebalo da se uspostavi Zajednica srpskih opština.

U svakom slučaju, kaže Hoxhaj, Srbija je odgovorna za sprovođenje većine sporazuma, uključujući sporazum o energetici i druge važne sporazume koji su postignuti tokom dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

"Implementacija sporazuma se odnosi i na kredibilitet u dijalogu i nova faza u dijalogu gubi smisao bez primene tih sporazuma," kazao je Hoxhaj.

"Naš drugi cilj je da dijalog mora da ima jasan vremenski određen raspored. Ne možemo dovijeka razgovarati sa Srbijom. Kad to uzmete u obzir, tokom dijaloga i u specijalnim sporazumima mi smo istakli neke od ovih zabrinutosti koje se odnose na različite aspekte života. Naš cilj je da postignemo mirovni sporazum između Kosova i Srbije, a to tačno znači - članstvo u Ujedinjenim nacijama i uyajamno priznanje," rekao je Hoxhaj.  

Zamjenik premijera navodi i da Kosovu treba nova platforma za pristup dijalogu koju treba da definišu državne institucije, civilno društvo i političke partije na Kosovu.