Anketa lista

Anketirane osobe od strane lista "Kosova sot" kažu da Kosovo je uvijek bilo i još uvijek je atrakcija za razvoj kulture, ali institucije rade malo za razvoj kulturnog turizma, kao važne grane u zemlji.

Anton Berisha kaže da se nalazimo u situaciji u kojoj se isto radi i na drugim poljima. "Ali, turizam, naročito kulturni ovdje je na posljednjem mjestu. Čak i kada se nešto uradi, to je učinjeno reda radi".

Enver Morina naglašava da je veoma važno ići dalje, kada je riječ o razvoju kulturnog turizma. "Mislim da je Kosovo oduvijek bilo atrakcija i privlači kulturne događaje. Ovo se najbolje vidi kod Prizrena, sa malo posla koji postiže odlične rezultate".

Mehdi Jashari naglašava da u ovoj oblasti mora biti posebna briga, jer turizam pokazuje unosnu aktivnost. "Stoga odgovorne institucije trebaju biti angažovane, jer država u oblasti turizma radi veoma malo".

Dilaver Krueziju podvlači da na mjestima ili institucijama u kojim se treba razgovarati o kulturnom turizmu ili vršiti unapređenje rade ljude koji ne znaju šta je kulturni turizam, ne da se stavlja po stranu nego se zaboravlja da takvo što postoji. "Oni misle da je turizam samo more. Interesantno je da kod nas mnogi tako misle, gdje ima mora tu ima turizma, ali stvari ne stoje tako, jer mi imamo atraktivne destinacije u ovoj oblasti."



Kosova Sot