Dijalog sa Srbijom je proizveo mnogo lošeg

Predsjednik pokreta Samoopredjeljenje Visar Ymeri izjavio je da je dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda doneo mnogo lošeg Kosovu

"Mi iz pokreta Samoopredjeljenje mislimo da je ovaj dijalog proizveo izuzetno mnogo lošeg i opasnosti za Kosovo koje su na kraju kulminirale stvaranjem Zajednica opština sa srpskom većinom, što je praktično jedna Republika Srpska na Kosovu", kazao je Ymeri u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da treba sprovesti parlamentarnu istragu kako se odvijao dijalog.

"Znate da su institucije Kosova, poslanici i još manje građani informisani kako se odvijao dijalog, koje su bile pozicije Kosova u odnosu na dijalog i kako se došlo do ovih sporazuma, za koje se jasno vidi da su štetni. Ponavljam, sporazumom o ZSO dovodi se u pitanje ustavni poredak Republike", kazao je Ymeri.

On je ocjenio da Kosovo ima mnogo veću potrebu za dinamičnijim i demokratskijim unutrašnjim dijalogom i da bi u tom smislu centralne institucije Kosova trebalo da vode dijalog s građanima zemlje, prije svega s manjinskim zajednicama koje žive na Kosovu, posebno sa srpskom manjinom.

Dodao je da je potrebno razgovarati o neophodnosti ekonomskog razvoja i stvaranju mehanizama za ekonomsku i socijalnu dobrobit, ravnopravnost pred zakonom i da je to put integracije u kosovsko društvo.

"Bilo kakav dijalog sa Srbijom, to je dokazano do sada, više dovodi u pitanje Republiku Kosovo i šteti njenoj funkcionalnosti, nego što stvara mogućnost za integraciju i zajednički život", kazao je predsjednik Samoopredjeljenja.

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu Ymeri je kazao da treba vidjeti kuda ide i koji su interesi strana koje vode taj dijalog.

"Mislim da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodan minimum ali i pitanje sa kojim ne treba kasniti, jer se jedino tako stvaraju bolji uslovi za obe zemlje. Princip dobrosusjedskih odnosa treba da bude princip odnosa država u regionu u kojem živimo i on je moguć samo nakon međusobnog priznanja. Bez međusobnog priznanja, nema susjedstva niti dobrosusjedskih odnosa", kazao je Ymeri.