Kompenzacija sredstava

Narodni advokat očekuje nadoknadu građanima za plaćanje električne energije koja je potrošena na sjeveru. Kosovari su uglavnom plaćali električnu energiju koju su srpski građani potrošili u sjevernom dijelu Kosova.

To traje i dalje, uprkos odluci Apelacionog suda da Regulatorna kancelarija za električnu energiju ukine ovu praksu, piše KTV, prenosi portal "Kossev.info".

Regulatorna kancelarija je navela da se sudska odluka ne sprovodi zbog odsustva odbora.

Međutim, Ombudsman, koji je pokrenuo slučaj pred sudom, ovu odluku Regulatorne kancelarije za električnu energiju naziva nepravičnom i nerazumljivom.

Ombudsman kaže da se zbog neizvršavanja odluke, čini krivično djelo, kršeći ljudska prava.

Na pokušaje odlaganja odluke Apelacionog suda, više puta reagovala je poslanica Donika Kadaj-Bujupi, koja je mnogo puta u skupštini postavljala pitanje plaćanja električne energije za sjever.

Neuspjeh u formiranju odbora ne ometa sprovođenje odluke suda, ona navodi, i dodaje da bi osnivanje novog odbora trebalo da bude prioritet za zakonodavnu agendu.

U međuvremenu, grupa advokata planira da podnese tužbu protiv onih koji su prisiljavali građane da plaćaju struju koju je neko drugi utrošio.

Međutim, ombudsman Hilmi Jashari, ponovo upozorava da bi sljedeći korak trebalo da bude kompenzacija građana, što bi se moglo postići i kroz sudski proces.

Institucija, koju predvodi Jashari, takođe istražuje situaciju sa računima za vodu u sjevernom dijelu.

Vodu, električnu energiju i druge komunalne usluge od kraja rata nisu plaćali stanovnici četiri opštine na sjeveru.