Nada se podršci partija manjinskih zajednica

Kandidat PDK-a za gradonačelnika Prizrena, Shaqir Totaj, najavio je da razgovori sa ostalim strankama prije drugog izbornog kruga 19. novembra teku dobro.

Totaj je za "lajmi.net" rekao da je bilo razgovora sa svim strankama, osim sa Samoopredjeljenjem s kojima su u drugom krugu u gradu Prizrenu.

"U pregovorima smo sa svim ostalim strankama, samo ne sa onom s kojom smo u drugom krugu. Pregovori idu dobro, ostaje da se vidi da li ćemo imati formalno koaliciju prije ili poslije drugog kruga", rekao je kandidat PDK za gradonačelnika Prizrena.

Totaj dalje kaže da usklađuju programe kako ne bi napravili koalicije bez jednog plana lokalne samouprave.

Prema Totaju, koalicije će formirati na osnovu obećanja koje je dao tokom kampanje.

"Pitanje pregovora je tek počelo, a postoji i interes iz drugih stranaka, čak i usklađujemo pitanja programa upravljanja na lokalnom nivou kako ne bismo stvorili koalicije koje nisu u skladu sa programom i obećanjima koje sam dao kako bismo prema građanima ostali što dosljedniji", izjavio je Totaj za "lajmi.net".

Takođe je govorio o podršci koju može dobiti od manjina, znajući da su u Prizrenu tradicionalno manjine podržavale PDK.

Totaj je najavio da su šanse velike da manjine saradnju nastave i dalje.

"Najvjerovatnije će nas podržati i manjine. Mi smo u procesu razgovora i razgovori su plodonosni i konstruktivni. Šanse su da nastavimo da sarađujemo kao do sada", zaključio je Shaqir Totaj.

Poznato je da manjine u gradu Prizren imaju veliki broj glasača.

Na izborima 22. oktobra, Sencar Karamuço iz turske zajednice je imao 5,56% glasova, dok je Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice imala 4,54%.

Inače, Shaqir Totaj u prvom kolu je imao najveći broj glasova u utrci za gradonačelnika Prizrena sa 29,66% osvojenih glasova, ostavljajući iza sebe Mytaher Haskuku iz Samoopredjeljenja, koji je imao 22,30% glasova.

Demokratski savez Kosova u razgovorima oko koalicije, imao je ponude i od VV-a, kao i Demokratske partije Kosova.

Kandidat ove stranke, Hatim Baxhaku, bio je treći po broju osvojenih glasova na izborima održanim 22. oktobra gdje je dobio 19.68% glasova.

Drugi krug izbora za gradonačelnika opštine će biti održani 19. novembra.

/Lajmi.net/