Srpske sudije i administrativno osoblje, kao i njihove albanske kolege - jutros u osam časova stigli su na svoja radna mjesta u zgradu kosovskog osnovnog suda u Sjevernoj Mitrovici. Da li je ovaj sud od jutros počeo i da radi, kao i osoblje ovog suda u zgradi Jugobanke u Južnoj Mitrovici, te ograncima u Leposaviću, Zubinom Potoku, kako je to ranije najavljeno - portal "KoSSev" nije uspio da dobije zvaničnu potvrdu.

Na svoja nova radna mjesta u kosovskom pravosudnom sistemu nekada radnici u sistemu Republike Srbije stigli su obavijeni gustom jutarnjom novembarskom maglom, u manjim grupicama. Ćutke su ulazili u zgradu suda.

Nešto poslije osam časova stigle su i njihove albanske kolege. Organizovano, u autobusu sa tablom na kojoj je pisalo "Justice" (Pravda) i pod policijskom pratnjom.

Po izlasku iz autobusa proveli su desetak minuta pred zgradom suda. Ovo vrijeme neki od njih iskoristili su da se fotografišu.  

Da li je ovaj sud danas i zvanično počeo da radi, kako su za portal "KoSSev" najavili iz Tužilačkog Savjeta Kosova i predsjednik ovog suda, Nikola Kabašić, KoSSev nije uspio da dobije potvrdu.

Kabašić nije bio dostupan na broj telefona putem kojeg smo ranije komunicirali. Potvrdu o početku rada suda nismo uspeli da dobijemo ni iz Tužilačkog saveta Kosova telefonskim putem, od kojih smo zatražili potvrdu o početku rada suda i pisanim putem.

Upravo su u ranijoj izjavi iz Tužilačkog savjeta Kosova i sam Kabašić potvrdili da ovaj sud danas počinje sa radom.

"Planiramo sve da prebacimo iz Vučitrna od danas (četvrtak, 2. novembra) do nedjelje, i u ponedjeljak počinju sa radom. Isto je i sa zgradom suda u Južnoj Mitrovici, iako se radi o dve različite zgrade, to smatramo jednim sudom," naveli su iz Tužilačkog savjeta za portal, dok su nas za pitanje o početku rada ogranaka u Leposaviću i Zubinom Potoku, uputili na predsjednika suda.

"Sudovi i sudske jedinice na Sjeveru, u Leposaviću i Zubinom Potoku u ponedjeljak od osam sati počinju da rade," rekao je, sa druge strane - predsjednik suda, Nikola Kabašić.

Zaposleni kosovskog Osnovnog suda u Mitrovici su danas stigli na radna mjesta nakon što je Kabašić imenovan na mjesto predsjednika suda, a sudija Milan Bigović na mjesto rukovodioca Odjeljenja apelacije. Imenovanju je prethodilo polaganje zakletve 53 srpskih sudija i tužilaca, kako je saopšteno iz predsjedništva Kosova, odnosno potpisivanje "statusno neutralne izjave", kako su tvrdili iz zvaničnog Beograda.

Sporazum o pravosuđu postignut je 2015. godine, a konačni dogovor o početku rada sud i tužilaštva, odnosno integraciji srpskog pravosudnog i tužilačkog osoblja postignut je nakon razgovora srpskog i kosovskog predsjednika, Aleksandra Vučića i Hashima Thaçija.