Predsjednik Srpske liste

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić odbacio je spekulacije i ponovio jedinstveni stav te stranke, da neće podržati formiranje vojske Kosova i poručio da nema više pregovora oko Zajednice srpskih opštine, čije formiranje očekuje.

"Formiranje vojske Kosova zahtjeva ustavne promjene za koje je potrebna dvotrećinska većina glasova manjinskih zajednica, a to su glasovi svih devet poslanika u parlamentu. Srbi te glasove neće dati i taj potez je osuđen na neuspjeh", rekao je Rakić u intervjuu za današnju "Politiku".

Prema njegovim riječima, ukoliko bi albanske partije odlučile da zaobiđu Srpsku listu, izbjegnu proceduru ustavnih promjena i "izglasaju nekakav zakon", to "ne bi imalo legitimitet i bilo bi mrtvo slovo na papiru".

"Takav potez ne bi imao podršku čak ni međunarodne zajednice na Kosovu, ali ni u sjedištu Evropske unije u Briselu i sjedištu NATO-a", istakao je Rakić.

Na pitanje da li eventualno postoje uslovi pod kojima bi Srpska lista ipak podržala transformaciju bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova, Rakić je nedvosmisleno odgovorio - "Ne".

"Ne. Odgovor je jasan. Po rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Kfor je jedina legalna i legitimna oružana snaga na Kosovu", naglasio je on.

Kada je u pitanju stav Srpske liste povodom zahtjeva zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hoyta Briana Yeea da se prekinu bliski odnosi Srpske liste i Beograda, Rakić je istakao da bez prisustva Srbije "nema opstanka Srba na Kosovu".

"Nemamo druge države osim Srbije i to je činjenica", rekao je.

Od međunarodne zajednice Rakić zahtjeva da zaustavi neosnovana hapšenja Srba, ali i najoštrije kazni one koji srpske povratnike lažno prijavljuju.

On je podvukao da Srpska lista zajedno sa kosovskim institucijama i prisutnim međunarodnim institucijama "radi najozbiljnije na rješenju" problema nastalog zbog hapšenja Srba koji se terete za teška krivična djela na osnovu, kako se tvrdi, lažnih svjedočenja Albanaca.

"Prije nekoliko dana poslanici Srpske liste su od Natalije Apostolove, predstavnice EU na Kosovu, najdirektnije zahtjevali da se EU uključi kako bi se zaustavila neosnovana hapšenja. Ali i da se oni koji lažno prijavljuju Srbe najoštrije kazne, jer to je jedini način da se povratnici ne suočavaju s optužbama onih koji su im uzurpirali imovinu", podvukao je Rakić.

Politika, RTK2