Njegovo izručenje traži Turska

Osnovni sud u Prištini je prihvatio zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova da se poslije polaganja kaucije od 5.000 eura iz pritvora pusti državljanin Turske Ugur Toksoy koji je pritvoren po zahtjevu Turske zbog navodnog pripadanja organizaciji Fetulaha Gulena.

Prethodno je njemu bila određena mjera pritvora od 40 dana, dok mu je poslije izlaska iz pritvora zadržan pasoš do okončanja sudske procedure.

Na osnovu međunarodne poternice u Prizrenu je 28. oktobra uhapšen državljanin Turske, dobrovoljac pokreta Gulen Ugur Toksoy, koji je u Turskoj optužen da je učestvovao u pokušaju državnog udara u toj zemlji u julu prošle godine.

Toksoj ima sva potrebna dokumenta i dozvolu boravka na Kosovu, gdje je radio kao dobrovoljac fondacije "Atmosfera", koja odvija aktivnosti u okviru obrazovnog sistema Kosova od 2004. godine.

Pokret Gulen čine sljedbenici Fetulaha Gulena koga je predsjednik Turske Recep Tayip Erdogan optužio za pokušaj državnog udara.

U maju prošle godine Gulenov pokret označen je kao teroristička organizacija u Turskoj, koji se u toj zemlji naziva "državna senka".

Sedamdesetpetogodišnji turski vjerski vođa Fetulah Gulen živi u egzilu u SAD od 1999. godine i nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsjedniku da njegova verski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Međutim, dvojica saveznika uskoro su se razišla, navodno zbog pitanja podjele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja.