Demonstrantima se obratio i premijer Haradinaj

Nakon što je policija spriječila grupa građana i članova porodica pripadnika “Kumanovske grupe” da protestuju ispred ambasade Makedonije u Prištini, oni su se okupili ispred Vlade Kosova gdje je sa njima razgovarao kosovski premijer Ramush Haradinaj

Grupa građana i članovi porodica pripadnika “Kumanovske grupe” protestovali su jučer u Prištini kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo presudama izrečenim na sudu u Skoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Oni su pokušali da protestuju ispred zgrade ambasade Makedonije u Prištini, ali im policija nije dozvolila pristup. Nakon što nisu uspjeli da priđu ambasadi okupili su se ispred Vlade Kosova gdje su tražili da im se obrati premijer Kosova ili neko drugi iz vladinog kabineta.

Vrlo brzo je pred njih izašao premijer Kosova Ramush Haradinaj koji je najpre izražio saučešće porodicama čiji su sinovi poginuli u Kumanovu, kao i žaljenje porodicama, čiji su sinovi zatvoreni.

Pri tom je poručio da je najbolji način da se promjeni nastala situacija da se zatraži međunarodna pomoć.

“Pratili smo juče to što se dogodilo i iznenađeni smo. Po meni, način da se promeni ovo stanje je da se traži međunarodna pomoć. Ne znam procedure kako to postići, ali smo zaintresovani da pronađemo način da se umješa međuanrodna, neutralna strana”, kazao je Haradinaj.

Premijer smatra da bi međunarodna pomoć trebala da se ogleda kako u smislu istrage i sudija, tako i analize situacije prije dešavanja u Kumanovu pa do sada.

Odgovarajući na pitanje jednog člana porodice osuđenog zašto im nije bilo dozvoljeno da se približe ambasadi Makedonije, Haradinaj je kazao da su to bezbjedonosna pravila, te da se odlaskom pred ambasadu neće rješiti situacija.

On je pozvao porodice zatvorenih pripadnika “Kumanovske grupe” da delegiraju po jednog svog člana i da dođu kod njega u kabinet u ponedjeljak.

Okupljeni su se nakon razgovora sa kosovskim premijerom, mirno razlišli.

Inače, u ranije izdatom saopštenju Vlade Kosova saopšteno je da je ministar inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli pozvao na interne konsultacije ambasadora Kosova u Skoplju Ylbera Hysu, a povodom istog pitanja pozvao je na razjašnjenje i ambasadora Republike Makedonije na Kosovu.

Sud u Skoplju je osudio osmoricu Albanaca, pripadnike "Kumanovske grupe" na doživotne kazne zatvora, dok su ostali članovi te grupe dobili dugogodišnje kazne zatvora za terorizam.

U ranim jutranjim satima 9. maja 2015. godine tokom policijske akcije u cilju pronalaženja oružja u naselju Tode Mendel u Kumanovu došlo je do oružanog sukoba između makedonske policije i naoružanih osoba.

Oružani sukobi trajali su skoro dva dana, a ubijeno je osam pripadnika makedonske policije i 10 pripadnika oružane grupe.