Predviđa se primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

Na sjednici vlade, kojom je predsjedavao premijer Ramush Haradinaj, odobren je nacrt Agende za evropske reforme za 2018. godinu, izmjenjen je Zakonodavni program iz 2017. godine i formirana Komisija koja će razmatrati osnivanje jedinice za prevođenje u javnim institucijama.

Nacrtom Agende za evropske reforme za 2018. godinu, koji je usvojen na sjednici Vlade, predviđena je primjena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prema riječima ministarke za evropske integracije, agenda će biti osnova za predstavljanje Kosova na sednici Saveta za stabilizaciju i pridruživanje 17. novembra u Briselu.

"Glavni cilj je da što bolje predstavimo naše izvještaje o prioritetima. Mnogi rokovi iz 2017. godine su odloženi do 2018. Međutim, odlukom premijera, krajnji rok za za primjenu svih prioriteta i mjera koji podrazumijevaju primjenu Agende za evropske reforme je 2018. godina. Novina koje svi treba da se pridržavamo su 21 prioritet sa 133 mjera", kazala je Dhurata Hoxha, ministarka za evropske integracije.

Nakon primjene SSP-a, uslijediće kandidatura za članstvo u EU, naglasio je premijer.

"Odluku koju sam doneo na sastanku Savjeta za primjenu SSP-a je da izvršimo analizu uspjeha i rada u ovoj godini. Naredna tema biće status Kosova  kao kandidata za članstvo 2019", rekao je Ramush Haradinaj, premijer Kosova.

Vlada je donela odluku o izmeni Zakonodavnog programa iz 2017. godine, kojom je povučeno nekoliko nacrta zakona, među kojima su Nacrt zakona o javnoj svojini i Nacrt zakona o građevinskom zemljištu. Navedeno je da se povučeni nacrti mogu preneti na zakonodavni program 2018. godine. Na sjednici je ukazano i na rješavanje problema pasa lutalica.

"Ako očekujemo da to sprovedu opštine, čekaćemo još 100 godina. Opštine nisu u stanju da urade ovaj posao. One nemaju ono što im je potrebno. Da li bi vlada mogla da objavi ponudu kojom će se zajedno sa privatnim subjektima baviti ovim poslom. Stiže zima, psi će biti još agresivniji zbog nedostatka hrane i ugroziće bezbjednost djece", naglasio je premijer.

Vlada je osnovala Komisiju koja će razmatrati osnivanje Jedinice za prevođenje u skladu sa vladinim institucionalnim potrebama.

Kristina Petrović, RTK2