Uloga je najbolje uočljiva na sjeveru zemlje

Od 2008. godine, Kosovo je izloženo zapanjujućoj ruskoj kampanji protiv izgradnje države po modelu Zapada i tamošnjih demokratskih vrijednosti, navodi se u izvještaju Centra za bezbjednosne studije o ruskom uplitanju u kosovske političke prilike, prvom takvom izvještaju objavljenom na Kosovu.

Kako se ističe, brojni subverzivni instrumenti, isključujući vojne, biće upotrebljeni protiv multietničkog Kosova kako bi se stvorio izgovor za neuspješnu državu i pojačao lokalni separatizam unutar zajednice kosovskih Srba u opštinama na sjeveru Kosova.

Uloga Rusije na Kosovu najbolje je uočljiva na sjeveru zemlje, navodi se.

Veze između političkih partija iz srpske zajednice i političke partije Ujedinjena Rusija neprestano se razvijaju, dok formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom može predstavljati nov teren za podsticanje ruskog lokalnog nacionalizma na Kosovu. Vjerski faktor takođe predstavlja važan elemenat u ruskom uticaju na Kosovu, a sprovodi se posredstvom Srpske pravoslavne crkve. Političkom podrškom vjerskim institucijama, Rusija teži da očuva i ojača emotivnu prisutnost među pripadnicima srpske zajednice na Kosovu.

Ovaj izvještaj ocjenjuje da su prisutnost proruskih medija, kao što su Sputnjik i Russia today, važna karta u širenju proruske propagande među kosovskim Srbima.

Takođe, zagonetno je djelovanje takozvanog rusko-srpskog Humanitarnog centra sa sjedištem u Nišu od 2011. uz intenzivirane vojne vježbe i investicija između dvije zemlje. Precizira se da to treba smatrati dugoročnom bezbjednosnom pretnjom ne samo za Kosovo, već i za ostale susjedne zemlje.


"Kosovo: 'Neuspjeh' jednog od najskupljeg političkog projekta Zapada", naslov u tekstu o Kosovu na Sputnjikovoj engleskoj internet stranici

Izvještaj navodi i kako kosovske institucije nisu dovoljno opremljene da spriječe ruski prodor kroz ekonomska i politička sredstva, što za cilj ima uticaj kosovske politike, niti postoji dovoljna svijest o ruskom interesu u regiji.

"Kosovo nema konzistentnu strategiju kako da riješi ove nelagodne diplomatske odnose sa Rusijom, bilateralno ili multilateralno", navodi se u izvještaju.

Ocjenjuje se da je teško kritički procjeniti ruski uticaj na Kosovu empirijski zbog nedostatka podataka u oblasti ekonomije ili finansijskog angažmana, ali i informacija o lokalnim i vjerskim institucijama na sjeveru Kosova.

"Nedostatak odgovarajuće finansijske kontrole kosovskih institucija nad Srpskom pravoslavnom crkvom stvara mogućnosti za agresivnu agendu i zloupotrebu tog vakuma u i nteresu ruskog angažovanja i ojačavanja njihovog potencijalnog uticaja na Kosovu."

U izvještaju se podseća da je ruski uticaj na razvoj Kosova i diplomatsko i vojno angažovanje dugogodišnji prioritet njihove spoljne politike na Balkanu, kao što je to ukazano Putinovom posjetom ruskom vojnom kontigentu na Kosovu 2001. godine.

Rusija takođe predstavlja ozbiljan izazov za kosovsku državnost budući da podriva integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu.

S druge strane, odluka o sankcijama Kosova prema Rusiji od 2014. nije ažurirana i nije usklađena sa američkom i evropskom spoljnom politikom. Prema tome, ocjenjuje se da one nisu bile efektivne s obzirom da ruska ekonomska predstavništva u Srbiji i regionu, uglavnom naftnih proizvoda, se slobodno distribuiraju na kosovskom tržištu.

U periodu od januara do jula 2017. godine, vrijednost uvezene ruske robe prešla je 10 miliona eura, dok Kosovo ne izvozi ništa u Rusiju. Takođe, oko 1.000 ruskih državljana godišnje posjeti Kosovo dok državljani Kosova ne mogu da putuju u Rusiju zbog nepriznavanja pasoša. Nosioci ruskih diplomatskih i službenih pasoša oslobođeni su viza prilikom putovanja na Kosovu, što izvještaj smatra paradoksom.

U zaključku se navodi da se ruski uticaj nastaviti da predstavlja izazov kosovskoj državnosti i stabilnom funkcionisanju zemlje, s ozbirom da je ruski utucaj na integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu ogroman i da može da blokira članstvo Kosova u UN i druge važne organizacije.