Kolektivni ugovor se ne sprovodi

Reshit Kushaj, predsjednik Sindikata obrazovanja za ovu opštinu, rekao je za "Kosova Sot" da će se i dalje pridržavati zahtjeva za Kolektivnim ugovorom, potpisanim između Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) i Vlade Kosova, a među tim zahtjevima on kaže da je, nažalost, opština Prizren zaostala u ispunjavanju dva kriterijuma ovog ugovora

Nema učešća opštine u povećanju kvaliteta obrazovanja

Prije nedjelju dana u Prizrenu, na Izbornoj skupštini Prizrena je ponovo izabran Reshit Kushaj za predsjednika Sindikata obrazovanja za ovu opštinu. Kushaj je u izjavi za "Kosova Sot" rekao da će se i dalje pridržavati zahtjeva za Kolektivnim ugovorom, potpisanim između Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) i Vlade Kosova. Među tim zahtjevima on kaže da je, nažalost, opština Prizren zaostala u ispunjavanju dva kriterijuma ovog ugovora. Prizren, prema njegovim riječima, još nije uspio da ni u jednom slučaju penzionisanja nastavnog kadra ove opštine da isplati tri jubilarne plate, ni tri prateće plate.

Nastavnici se nadaju

Kushaj se žali da Direktorijat obrazovanja u Prizrenu, zbog promjena koje su se dogodile u ovom sektoru, nije uspio da učestvuje u zajedničkim procesima, u što kvalitetnijem obrazovanju. On govori o slučaju da u opštini Prizren još uvijek nisu iznašli način da procesuiraju postupak u vezi plaćanja za nastavnike koji rade prekovremeno, a posebno onih koji predaju stručne predmete i druge, koji nisu plaćeni za obavljeni rad. On kaže da je opština Prizren jedna od rijetkih opština ili jedina koji je uspjela izvšiti isplate za nastavnike koji putuju, već nekoliko godina, i to, prema njegovim riječima, da se osjećaju jednako sa drugim nastavnicima, jer u suprotnom bilo je slučajeva kada je nastavnik koji je radio u Hasu trošio više od polovine plate na putne troškove. Nastavnici, koji su pred penzijom, nadaju se da će opština Prizren početi da primjenjuje ovaj kolektivni ugovor.

Jeftinije usluge za obrazovne radnike

Ismajl Gashi kaže da se ono što se potpiše treba se sprovesti. U Prizrenu, sindikalni aktivisti ove opštine su potpisali ugovore sa apotekom "Barkos", vlasnika Gynera Gashija. Kushaj kaže da zahvaljujući tome u ovoj apoteci su usluge za ovu kategoriju 10% jeftinije. Sporazum je postignut i sa Stomatološkom ordinacijom "Kuki-Dent", vlasnika Bislima i Mirimana Sadikua. I ovdje su usluge sa popustom od 10% za članove USONK-a u Prizrenu. U ovoj ordinaciji se mogu obavljati i usluge stomatologije, neuropsihijatrije, pedijatrije i laboratorijske usluge.

Kushaj dalje navodi da su u pregovorima o mogućnostima ishrane u piceriji sa sniženjem od 10 posto, a i oko točenja goriva za vozila uz popust od jednog centa po litru. USONK zahvaljuje predstavnicima navedenih firmi, ali tvrdi da je sve ovo malo kada se radi oko pomoći nastavnicima, jer su oni sami cijelim bićem u službi stanovništva.

(Kosovo Sot)