Takse na uvoz brašna ostaju

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je da Priština "uprkos prijetnjama iz Srbije", neće promijeniti odluku o uvođenju takse na uvoz brašna.

Prištinska televizija KTV je prenijela da je Hasani najavio mogućnost uvođenja i drugih antidamping taksi, kao i mogućnost povlačenja Kosova iz Centralno-evropske zone slobodne trgovine (CEFTA).
On je potvrdio da će učestvovati na sastanku sekretarijata CEFTA u Beogradu, gdje će Kosovo preuzeti presedavanje toj organizaciji. 
Po podacima Carine Kosova, od januara do kraja oktobra na Kosovo je uvezeno više od 23.000 tona brašna, vrijednosti od pet miliona eura. 
Ministarstvo trgovine i industrije Kosova uvelo je zaštitnu mjeru za domaće trgovce brašnom tako što je od 23. oktobra za brašno koje se uvozi iz Srbije, uvedena tarifa od 0,04 centa. 
Po navodima kosovskih medija, ta odluka je donijeta poslije žalbi kompanije "M&Silosi" i Udruženja mlinara Kosova i pošto je konstatovano da se brašno iz Srbije uvozi na Kosovo po cijenama koje su manje od tržišne vrijednosti, odnosno ispod cijene proizvodnje. 
Ministarstvo trgovine i industrije ocijenilo je da se time dovodi u pitanje fukcionisanje mlinarske industrije na Kosovu. 
U odluci se navodi i da će to ministarstvo neprekidno pratiti efekte uvedenih mjera i reagovati zavisno od kretanja na tržištu.